Hlavní obsah

Video: Nejsilnější chvíle z Janova. Zřícený most už má svého nástupce

Bez komentáře: Dva roky po zřícení Morandiho mostu v italském Janově otevřeli politici nový. Původní most ze 60. let 20. století se zřítil 14. srpna 2018. Tragická nehoda měla 43 obětí.Video: AP

 

Reklama

Dva roky po zřícení dálničního mostu v severoitalském Janově posvětili vrcholní italští představitelé otevření mostu nového. Zároveň si připomněli i oběti tragédie, o život přišlo 43 osob.

Článek

Ceremonii přitom bojkotovaly rodiny obětí i záchranáři, kteří zasahovali na místě tragédie. Mnoho z nich je totiž přesvědčeno, že se neštěstí dalo zabránit, pokud by společnost Autostrade per l'Italia nezanedbala údržbu mostu. Úřady dostávaly měsíce před zřícením hlášení o nezvyklých zvucích, které se z mostu linou, upozornění však nikdo neřešil.

Rodinám 43 obětí nadto vadí, že zatím nikdo nebyl potrestán. A nový most bude provozovat stejná společnost, která se starala o zřícenou stavbu.

Tragédie upozornila na žalostný stav italské dopravní infrastruktury. Následná kontrola dalších mostů a tunelů zjistila, že až dvě desítky mostů jsou v havarijním stavu nebo nesplňují evropské normy.

Otevření významné dopravní spojky se zúčastnil premiér Giuseppe Conte a prezident Sergio Mattarella. Pád předchozího mostu označil za „ránu, která se nezahojí“, uvedl deník La Repubblica.

Morandiho most byl důležitou dopravní spojnicí mezi severní Itálií a francouzskou Riviérou.

Novou, téměř kilometr dlouhou konstrukci navrhl rodák a světoznámý architekt Renzo Piano, který se vzdal honoráře za projekt a zároveň promluvil na včerejší ceremonii.

Most nese jméno svatého Jiří (San Giorgio), který je patronem města Janova. S rozpočtem přes 200 milionů eur se řadí mezi nejdražší mosty v Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované