Hlavní obsah

Video: Nepokoje v Aténách. Lidé protestovali proti policejnímu násilí

Bez komentáře: Na předměstí Atén propukly v úterý večer střety s pořádkovými silami. Protest vyvolalo video natočené v neděli v jednom parku ve čtvrti Nea Smyrni. Na něm je vidět, jak skupina tří policejních tězkooděnců bije obuškem mladíka. Státní zástupce nařídil nedělní zásah prošetřit.Video: AP

 

Reklama

Na předměstí Atén se sešlo na pět tisíc lidí demonstrovat proti šikaně, které se podle zveřejněné nahrávky dopustila řecká policie při vymáhání protiepidemických opatření. Při střetech se zranili tři členové pořádkových složek.

Článek

Obyvatelé města vyšli do ulic vyjádřit odpor k postupu policie. Protest vyvolalo video natočené v neděli v jednom parku ve čtvrti Nea Smyrni. Je na něm vidět, jak skupina tří policejních tězkooděnců bije obuškem mladíka za nesouhlasných reakcí kolemjdoucích.

Záběry vyvolaly silnou kritiku na sociálních sítích a v řadách řecké opozice. Mladík, kterého na záběrech policisté bijí, řeckému tisku řekl, že se jen snažil policistům vymluvit jejich záměr pokutovat lidi v parku za porušení koronavirových restrikcí. „Pak ke mně přistoupil jeden příslušník policie a začal na mě útočit,“ popsal 29letý muž.

Pokuta 300 eur (7800 korun) v Řecku hrozí například za porušení protiepidemického nařízení, kvůli kterému lidé musí hlásit skrze SMS zprávu každý pohyb mimo bydliště.

Policie v prohlášení uvedla, že video bylo vytrženo z kontextu. Její tři příslušníci se údajně jen bránili útoku tří desítek lidí.

Toto tvrzení odmítají obyvatelé čtvrti, kde se incident odehrál. Státní zástupce nařídil nedělní zásah prošetřit, policie nicméně v souvislosti s případem zadržela jedenáct osob za útok na policisty a porušení protiepidemických nařízení.

Obyvatelé Atén se následně vydali do ulic. Proti policejní šikaně jich v úterý demonstrovalo na pět tisíc.

Po demonstraci se pořádkové složky střetly se zhruba dvousetčlennou skupinou lidí. Podle agentury AFP házeli zakuklení demonstranti dlažební kostky a zápalné lahve proti policejní služebně, na což policie odpověděla slzný plynem a nasazením vodního děla.

Jak je vidět na úvodních záběrech, během nepokojů vzplálo několik kontejnerů na odpadky, poničeno bylo několik zaparkovaných aut. Zranění utrpěli podle AFP nejméně tři policisté.

Reklama

Doporučované