Hlavní obsah

Video: Nesnesitelný zápach a mrtvé ryby. Toxická pěna zamořila brazilskou řeku

Bez komentáře: Toxická pěna zamořila brazilskou řeku Tiete a způsobila velký úhyn ryb. Obyvatelé měst si stěžují na zápach, který z chuchvalců pěny vychází.Video: AP

 

Reklama

Na brazilské řece Tiete se objevila silná masa pěny. Ta už dorazila i do největšího města Brazílie, Sao Paula. Pěna sice vypadá neškodně, ve skutečnosti je ale velmi toxická. Obyvatelé si navíc stěžují na zápach.

Článek

Do řeky stéká nevyčištěný odpad z 39 měst, jehož obsahem jsou například i běžně používané čisticí prostředky. Během sucha, jež panovalo v letních měsících, významně klesla hladina a tím se též zvýšila koncentrace znečišťujících látek. Voda pak následně začala pěnit, píše agentura AP.

Ekologická organizace Mata Atlantica, která se dlouhodobě zasazuje o vyčištění toku, ve středu uvedla, že vláda zaostává ve svém plánu na vyčistění a obnovu života v řece.

Mluvčí skupiny Malu Ribeirová tvrdí, že energetická společnost, která kontroluje přehrady na řece, otevřela brány poté, co vydatný déšť způsobil vzestup hladin v nádržích.

Foto: ČTK

Velké chuchvalce pěny už se dostaly do měst, která leží pod přehradou.

Ribeirová tvrdí, že společnost vůbec nebrala zřetel na koncentraci znečišťujících látek na dně hráze přehrady, k níž došlo po měsících sucha, kdy bylo v řekách málo vody.

Náhlé uvolnění masy vody s sebou přineslo tuny chemikálií a odpadních vod, které se tam nahromadily.

Velké chuchvalce pěny už se dostaly do měst, která leží pod přehradou. Obyvatelé zasažených obcí si stěžují, že stoupající zápach jim způsobuje zdravotní problémy.

„Ten zápach je opravdu silný,“ řekl ve středu Aparecido Bento de Oliveira, když se procházel s rodinou poblíž řeky. „Je to hrozný zápach a vše nám od něho načichne. A do soumraku mě strašně bolí hlava.“

Foto: ČTK

Lidé z postižených měst si stěžují na silný zápach, který vychází z chuchvalců pěny.

Podle nevládních organizací totiž řeka postrádá kyslík a kvůli silnému znečištění hrozí lidem, kteří žijí v okolí, dýchací potíže.

Tamní úřady zároveň řeší velký úhyn ryb, jejž toxické chuchvalce pěny způsobily.

Řeka Tiete s délkou 1 150 kilometrů protéká podél pobřeží přes Sao Paulo a zásobuje vodou důležitou vodní elektrárnu, která dodává energii velké části regionu.

Reklama

Doporučované