Hlavní obsah

Video: Nová jihlavská aréna má připomínat ježka

Videovizualizace ukazuje podobu Horácké arény.Video: Chybik+Kristof

 

Reklama

Finální podobu nové hokejové arény, ve které se ale budou konat i koncerty a další společenské akce, představilo město Jihlava. Do stavby se chce pustit navzdory koronavirové krizi.

Článek

V aréně totiž vedení města vidí příležitost, jak pro město získat řadu prestižních akcí. „Přestože je současná situace nelehká a jistě se podepíše i na městském rozpočtu, výstavba Horácké multifunkční arény je stále naší prioritou,“ uvedla před časem primátorka města Karolína Koubová. „Zdá se to jako nebezpečný krok, ale opak je pravdou. Díky nové aréně bude moci Jihlava být hostitelem spousty prestižních soutěží hodných krajského města naší velikosti, které podpoří místní ekonomiku a v důsledku pomohou městu se rozvíjet. Navíc je snížena úroková sazba, a stavba se tak každým dnem stává levnější,“ věří.

Foto: Chybik+Kristof

Tako bude aréna vypadat po přestavbě na basketbalové hřiště.

Finální podoba arény připomíná ježka, k čemuž architekti dospěli postupně. Ježek je totiž symbolem Jihlavy. Do jihlavského městského znaku byl společně s královským lvem – Jihlava byla nejstarší královské horní město – dán také ježek. Němečtí obyvatelé si totiž vykládali jméno svého města – Iglau – od slovo igel, což znamenalo ježek. Ježek ze znaku města se stal symbolem Jihlavy. Jako „ježčí město – urbs ericiana“ nazývá Jihlavu oslavná báseň z let krátce před husitskou revolucí.

Foto: Chybik+Kristof

Aréna upravená na koncertní sál.

Nyní bude tedy ježka připomínat i design arény. „Je to trojúhelníkové, je to červené a je to vaše,“ okomentoval vizualizace arény pro Jihlavský deník autor návrhu, architekt Ondřej Chybík. Zajímavá bude podle něj takzvaná korunka stadionu. Měla by být vidět z velké části města a horní pásek by mohl svítit. „Když bude svítit červeně, tak tady hraje Dukla, když modře, tak je tu výstava, a když žlutě, tak tady hraje filharmonie,“ řekl Chybík listu. „A když dá Dukla gól, tak stadion třeba zabliká. Nebo, řekněme, se nadechne a vydechne.“

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Aréna v podobě pro svůj hlavní účel.

S názorem primátorky, že stavba arény může být pro Jihlavu šancí, souhlasí také manažer výstavby a radní Jihlavy David Beke. Podle jeho názoru je navíc možné, že dojde ke zlevnění stavebních prací nebo materiálů, protože zásah do ekonomiky bude velký. „Ekonomiku bude třeba roztočit a pravděpodobně tyto velké projekty mají šancí být tím motorem pro veřejné peníze, protože na sebe vážou mnoho dalších ekonomických činností a služeb,“ dodal.

Základní kapacita je 5600 lidí, pro kulturní akce může dosáhnout až na osm tisíc míst. Aréna má být hotová v roce 2023. Stát bude víc než půl miliardy korun.

Anketa

Reklama

Doporučované