Hlavní obsah

Video: Oblečení od sibiřských babiček zahřeje a zároveň pomáhá potřebným

Svět bez obalu: Sibiřské babičky se daly dohromady, aby mohly začít prodávat tradiční tatarské oblečení on-line.Video: RFE/RL

 

Reklama

Projekt Ebiem Bol v tatarštině znamená „moje babička“, byl vytvořen v západní Sibiři v roce 2016 jednou z místních podnikatelek. Jeho cílem bylo dát dohromady tatarské babičky, které by vyráběly zdejší typické oblečení.

Článek

„Ještě jsem ty ponožky nedokončila. Budou vypadat asi takhle a na nohou vypadají ještě lépe. Včera jsem je vyšívala až do noci,“ říká jedna z babiček.

Babičky šijí ponožky, bačkory a tradiční čepice, kterým se tu říká tubetejkas.

„To, co si tu ale můžete koupit, tak nejsou jen ty věci, zároveň si koupíte radost a šikovnost rukou těchto babiček,“ dodává organizátorka projektu Alfija Kabirova. Každá z tamních pletařek má svůj styl, každý pár je tedy originál.

„Jednou mi jedna stará paní řekla: Prosím, řekněte mi, co mám dělat. Nevím, proč se každé ráno probouzím. Můj manžel zemřel, mé děti vyrostly a odešly, moje vnoučata jsou velká a už mě nepotřebuji. Každé ráno se probudím, podívám se na strop a řeknu si, proč jsem vlastně vůbec naživu.“ Výtěžek z jejich prodeje jde nejen pletařkám, ale také na podporu našich projektů.

Babičky například nabízejí, že zájemce naučí, jak se dané věci vyrábějí. Teď jsou jejich workshopy ale kvůli pandemii jenom on-line. To, že mohou skrze kurzy předávat své znalosti dál, přináší babičkám novou energii do života.

„Jednou jsme tu měli kurz vaření a jedna z účastnic mi řekla: ‚Co kdybych ostatní naučila, jak vyrábět čepice?‘ A tak se zrodil projekt Ebiem,“ říká jedna ze členek projektu.

Babičky své výrobky prodávají on-line a mají z toho docela slušný výdělek.

„Naše ceny rostou. Což je moc dobře. V loňském roce byla průměrná cena asi 13 dolarů a teď je to už 17, takže došlo k nárůstu o 30 procent,“ říká koordinátorka projektu Alfija Kabirova.

Tatarské babičky mají sen, že budou mít někdy společnou dílnu. Realizace sdílené dílny je prozatím ještě v nedohlednu. „Chceme si tady v Jalutorovsku postavit dům, kde bychom se mohly všechny scházet. Byla by zde dílna s vybavením a materiálem. Babičky by zde také mohly dívky učit svému řemeslu. Ale zatím si to nemůžeme dovolit,“ říká další z účastnic projektu. Ale i tak jsou tatarské babičky spokojené s tím, jak se nový projekt rozvíjí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované