Hlavní obsah

Video: Opice hraje hru jen pomocí mysli. Přijít prý může i Jurský park

Podívejte se na opici, která hraje hru jen pomocí mysli.Video: Jan Marek

 

Reklama

Start-up Neuralink ukázal opici s čipem v mozku hrající hru jen pomocí mysli. Druhý nejbohatší člověk světa Elon Musk je známý spíš díky Tesle a SpaceX. Slávu chce ale i jeho třetí firma. Kdyby prý chtěla, postaví i Jurský park.

Článek

Makakovi na nově zveřejněném videu start-upu Neuralink je devět let, jmenuje se Pager a má v hlavě dva mozkové čipy. Díky nim hraje hry jen pomocí mysli.

Nejprve si ještě s joystickem zvyká na princip úspěchu a odměny. Před sebou má totiž kovové brčko, z něhož vytéká banánové smoothie, když hraje hru správně. Potom už ale hraje takzvaný MindPong tak, že jen myslí na to, co chce dělat, a už bez joysticku hraje a dostává odměnu. Majitel a šéf firmy Elon Musk mluvil o úspěchu už v únoru s fanoušky, tenkrát ještě bez videa na výhradně hlasové sociální síti Clubhouse.

„Vypadá fakt šťastně. Nevypadá jako nešťastná opice. A ani nepoznáte, ve kterém místě jí čip implantovali. Není jí to nepohodlné. A nevypadá divně,“ popisoval začátkem února Musk jejich makaka s mozkovými čipy v hlavě.

Bezdrátový čip s unikátním vláknem

Majitel a šéf start-upu představil mozkový čip už loni v srpnu doslova jako „Fitbit pro vaše lebky“. Bezdrátový implantát pro přenos signálu je revoluční hlavně díky unikátnímu vláknu, které čip připevňuje bez rizika poškození k lidské tkáni. Jeden takzvaný Neuralink o délce pouhých 20 milimetrů se skládá z 1024 menších vláken o šířce 60 mikrometrů a tloušťce pěti mikrometrů. Ty v mozku stimulují neurony a Pager díky nim hraje hry jen pomocí mysli.

„První věc, na kterou cílíme, je bezdrátový čipový implantát, který by částečně nebo úplně ochrnutým lidem umožnil ovládat myš u PC, mobil či kterékoliv jiné zařízení jen myšlenkou,“ vysvětloval Elon Musk v únoru.

Pomoct má ochrnutým i lidem s Parkinsonem

Podle Muska by znevýhodnění pacienti mohli s Neuralinkem ovládat své smartphony ještě rychleji než lidé s plně funkčními palci. Navíc prý budou třeba moci poslouchat hudbu přímo ve vlastní hlavě. Dlouhodobým cílem je však propojení lidského mozku s umělou inteligencí a výrazné navýšení jeho kapacit a schopností. A zmírnění projevů Parkinsonovy choroby a dalších neurodegenerativních onemocnění.

„První aplikace (čipů) budou pouze pro lidi s vážným poraněním mozku. Cena implantování bude enormní, protože první implantace určitě budou s nějakými nekrytými riziky. Testovali jsme implantování, odstranění a opětovné implantování, a funguje to skvěle,“ doplnil Musk v místnosti na Clubhouse.

Kromě kočkodanů testuje Neuralink své čipy také na prasatech.

Nejde však o jedinou oblast, do které Muskova společnost zabrousila, věří si na víc. Ačkoliv technologie klonování zatím nepostoupily tak daleko, aby oživily již vymřelá zvířata, spoluzakladatel Neuralinku a Muskův společník Max Hodak se už na Twitteru chvástá i tím, že do 15 let by mohli postavit skutečný Jurský park, kdyby chtěli. Nebyli by to prý přímo dinosauři, ale nové exotické druhy. Start-up zatím v bioinženýrství sice nic nepodniká, o svá zvířata prý však pečuje dobře.

„Když k nám přišla inspektorka z USDA (americký úřad pro zemědělství), aby naše zařízení, zařízení s opicemi, zkontrolovala, řekla, že je to nejhezčí zařízení s opicemi, které za celou svoji kariéru viděla. Vážně jsme do těch opic dali všechno,“ dodal Musk v únoru speciálně pro fanoušky se smíchem.

Reklama

Doporučované