Hlavní obsah

Video: Aktivista zranil při nehodě padáku na stadionu v Mnichově několik lidí

Vzdušný protest Greenpeace nad stadionem v Mnichově se vymkl kontrole. Paraglidista zranil několik lidí.Video: AP, twitter/MaxMerrill, YouTube/Afrochami, AP

 

Reklama

Několik osob skončilo v nemocnici po nezdařeném protestu organizace Greenpeace, jejíž aktivista na motorovém paraglidu narazil do konstrukce mnichovské Allianz Areny. UEFA akci označila za bezohlednou a nebezpečnou.

Článek

Podle Greenpeace bylo cílem protestu jen přeletět nad stadionem a uvolnit světelný balon se vzkazem společnosti Volkswagen, aby se víc věnovala ochraně klimatu. Ekologická organizace tvrdí, že paraglidistu postihly technické potíže a musel nouzově přistát na ploše stadionu, kde se odehrával šlágr Eura mezi Francií a Německem.

Aktivista, na jehož padáku se skvěly nápisy „vykopněte ropu“ a „Greenpeace“, se zapletl do drátů, které drží mobilní kameru nad hřištěm, a zřítil se na trávník. Úlomky přitom zranily minimálně dvě osoby. Se zraněním skončil v nemocnici také samotný aktivista, o jehož zdravotní stav se přímo na ploše zajímal německý stoper Antonio Rüdiger.

BBC cituje Benjamina Stephana z Greenpeace, podle něhož má organizace na srdci bezpečnost svých akcí a hodlá plně spolupracovat s vyšetřovateli incidentu. Hnutí Greenpeace se omluvilo oběma zraněným a popřálo jim brzké uzdravení. UEFA celý nezdařený protest označila za bezohledný a nebezpečný.

Reklama

Doporučované