Hlavní obsah

Video: Po 28 letech se vrací Ázerbájdžánci do své rodné země

Svět bez obalu: Ázerbájdžánská armáda začíná obsazovat Náhorní Karabach. Vstoupila do okresu Agdam, který dosud ovládali Arméni.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ázerbájdžánská armáda vstoupila do okresu Agdam, který dosud ovládali Arméni.

Článek

V rámci mírové dohody, která ukončila 44 dní trvající válečný konflikt, přešly pod správu Baku celkem tři okresy. První přešel Agdamský okres, následovat by měl Kelbadžarský a poté Lačinský.

„Jednotky ázerbájdžánské armády vstoupily do okresu Agdam,“ uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo obrany.

Na klid zbraní ve sporné oblasti dohlíží ruské mírové jednotky. Ty se rozmístily na cestě, která nyní spojuje Náhorní Karabach s Arménií. Reportér Rádia Svobodná Evropa se po této strategické cestě vydal, aby zmapoval, jak je pro tamní Armény toto spojení důležité.

„Nacházíme se teď na křižovatce u Šuši. Všude jsou ruští vojáci. Cesta vlevo vede do Šuši. Hlavní cesta pak vede do Berdzoru. Můžeme projet?“ ptá se reportér ruských vojáků.

Podle místních obyvatel, kteří zůstali v Berdzoru, se zde život začíná pomalu vracet do normálu.

„Lidé cestují v obou směrech. Dnes odevzdáváme naše zbraně. Dostali jsme je, abychom se mohli bránit. Vzhledem k tomu, že je teď vracíme, by to mělo znamenat, že už bude klid. Aspoň doufám, že to bude v pořádku,“ říká místní Armén.

„Je ve městě elektřina a plyn?“ ptá se reportér tamního majitele obchodu.

„Dodávky elektřiny by měly být obnoveny dnes. Ohledně plynu zatím nic nevíme, protože došlo k nějakým problémům. Teď ty věci spravují a elektřinu snad ještě dnes mít budeme,“ odpovídá majitel.

Ázerbájdžánci, kteří museli v předchozí válce odejít z Agdamu, se nyní připravují na svůj návrat do získané oblasti.

„Jmenuji se Maharram Husejnov. Narodil jsem se v roce 1949. Do dnešního dne jsem byl ten, který musel opustit Agdam a kterému jeho rodná vesnice v srdci velmi chyběla,“ říká Ázerbájdžánec v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa.

V Agdamu se 20. listopadu ozvala z místní mešity zase modlitba. Páteční bohoslužba se zde konala poprvé po 28 letech.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované