Hlavní obsah

Video: Po 300 letech se u břehů Itálie objevila vzácná velryba

Bez komentáře: U italských břehů se objevil plejtvákovec šedý. Mělo se za to, že v Atlantiku už nežijí.Video: AP

 

Reklama

V Itálii už týden vzbuzuje obrovské pozdvižení plejtvákovec šedý, který se objevil u tamního pobřeží. Kytovec, jehož domovem je Tichý oceán, se podle odborníků vrátil do Atlantiku poprvé po 300 letech.

Článek

Ochránci přírody jej postupně pozorovali v Neapolském zálivu, u ostrova Ponza a naposledy poblíž Fiumicina nedalo Říma, napsala agentura DPA.

Plejtvákovci šedí dříve v Atlantiku žili, ale byli vyhubeni lovci a poslední tři staletí se podle vědců vyskytovali výhradně u pacifického pobřeží Severní Ameriky a u břehů severovýchodní Asie. Nyní se odborníci dohadují, jak se mladý jedinec do Středozemního moře, které je součástí Atlantiku, dostal a zda lze vzácný úkaz považovat za důkaz, že se tato velryba natrvalo vrací do Atlantského oceánu.

Možné vysvětlení toho, že se plejtvákovec objevil u Itálie, je dvojí. Podle některých vědců není vyloučeno, že díky tání ledu v Arktidě mohla velryba do Atlantiku doplavat. Jiní mají za to, že vzhledem k jejímu věku se nejspíš v Atlantském oceánu už narodila.

„Ještě si nemůžeme být jistí, ale ta velryba je dlouhá asi sedm nebo osm metrů, což znamená, že jí je zhruba půl roku. A je tedy nepravděpodobné, že by připlula z Tichého oceánu,“ citoval list The Times Maddalenu Jahodaovou z monitorovacího centra pro kytovce Tethys. „V Pacifiku se rodí v zimě a na jaře migrují k Aljašce kvůli hledání potravy přes léto. Velryba, která by se tam narodila letos v zimě, by neměla dost času na to, doplavat do Atlantiku, což naznačuje, že se plejtvákovci do Atlantského oceánu vrátili,“ dodala.

Plejtvákovci se živí planktonem a krilem u mělkého dna oceánu a tento způsob získávání potravy je musí naučit matky. „Tato velryba je sama v moři, které nezná, takže se získáním potravy může mít problémy,“ obává se Jahodaová.

Reklama

Doporučované