Hlavní obsah

Video: Po odchodu většiny amerických vojáků spustil Tálibán velkou ofenzivu

Svět bez obalu: Tálibán zahájil v Afghánistánu po odchodu většiny amerických vojáků velkou ofenzivu.Video: RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

Po téměř 20 letech se z Afghánistánu stáhla už většina zahraničních sil. A bojovníci Tálibánu rychle dostávají pod svou kontrolu města a provincie na severu a západě země.

Článek

V posledních dnech se těžké boje odehrály například v provincii Badachšán. Podle jednoho z představitelů provincie se Tálibán zmocnil takřka všech okresů, které tvoří tento územní celek.

„Tálibánci jsou už v oblasti Spingul,“ říká Atiqullah Haídarí, zástupce šéfa bezpečnosti provincie Badachšán. „Pokud Bůh dá, tak se nám díky nové operaci podaří vyčistit alespoň okolí dálnice. Slibujeme, že budeme bojovat až do poslední kapky naší krve, abychom ochránili ostatní.“

Extremisté z Tálibánu dobyli už i dva okresy nedaleko Fajzabádu, hlavního města provincie. Afghánská armáda uvedla, že linie bojů je už pouhých 5 kilometrů od sídla guvernéra. O život během bojů přišlo nejméně 18 vojáků a členů civilních milicí.

1. července pak jednotky Tálibánu obsadily 6 kontrolních míst na okraji města. „Tálibán je na hranicích města. Je to znepokojující,“ svěřil se reportérům RFE/RL jeden z obyvatelů Fajzabádu. A jiný popsal: „Situace je špatná. Firmy jsou uzavřeny. Silnice jsou zablokované. Ani obchodníci tu už nemohou pracovat.“ Americká armáda a jednotky NATO Afghánistán opouštějí. Poslední zahraniční voják by měl ze země odejít 11. září.

V pátek 2. července opustili Američané leteckou základnu v Bagrámu, která byla hlavním centrem spojeneckých operací. „Během odchodu mezinárodních jednotek válka v Afghánistánu značně zintenzivnila. Stahování těchto sil přirozeně zanechalo na některých místech vakuum a Tálibán bohužel této příležitosti využil. Ačkoli vláda a Tálibán v katarském Dauhá stále jednají, nezaznamenali jsme žádný pokrok na cestě k míru,“ tvrdí předseda Rady pro národní usmíření Abdullah Abdullah.

Podle západních bezpečnostních představitelů obsadili povstalci přes 100 okresů v Afghánistánu. Tálibán ovšem tvrdí, že kontroluje více než 200 okresů ve 34 provinciích, což je více než polovina země.

Po těžkých bojích se afghánské armádě podařilo v posledních dnech získat některé severní okresy. Představitelé Badachšánu uvádějí, že tři z 27 okresů v provincii obsadil Tálibán a o 13 dalších se nadále bojuje. Guvernér oblasti ale tvrdí, že vládní jednotky nedovolí, aby se hlavní město Fajzabád dostalo do rukou povstalců. „Probíhají přípravy na obranu Fajzabádu. Je zřejmé, že teď zažíváme v boji úspěchy i porážky, ale nikdy nedovolíme, aby mezinárodní teroristé získali kontrolu nad Fajzabádem,“ uvedl guvernér Ahmad Bašír Samim. Afghánští vojáci se teď v každém případě připravují na těžké boje o hlavní město provincie.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované