Hlavní obsah

Podnikatelům v Kyjevě došla trpělivost s covidovými zákazy, strhla se bitka

Svět bez obalu: V Kyjevě se poprali protestující s policisty. Bitka se odehrála na demonstraci proti státním koronavirovým restrikcím.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští podnikatelé vyšli do centra Kyjeva demonstrovat proti státním restrikcím zavedeným proti šíření nového koronaviru. Požadovali, aby poslanci snížili majitelům malých a středních firem daně.

Článek

Demonstranti se snažili postavit na náměstí Nezávislosti, známém jako Majdan, stany. Během toho došlo k potyčkám mezi protestujícími a bezpečnostními složkami.

Lidé po policistech házeli kameny a petardy. Policie proti nim naopak použila slzný plyn.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při srážkách bylo zraněno 40 policistů. Kolik bylo zraněno demonstrantů, se ve zprávě neuvádí.

Protesty za jednodušší daňový systém a proti koronavirovým opatřením se v Kyjevě konají už nějakou dobu. Situace v zemi, pokud jde o nákazu, ovšem není dobrá. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se od začátku pandemie nakazilo už 909 082 lidí a zemřelo 15 480 osob.

Ukrajinský parlament už odsouhlasil celostátní karanténu, která by měla platit od 8. do 24. ledna. Zavřené při ní zůstanou školy, kavárny, restaurace, tělocvičny, zábavní centra a budou zakázána velká shromáždění.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované