Hlavní obsah

Video: Podstrčili mu drogy, aby ho mohli zatknout. Vše zaznamenala kamera

Svět bez obalu: Policisté v ruském Nižném Novgorodu podstrčili muži drogy, aby ho mohli zatknout. Naštěstí pro něj vše zaznamenala průmyslová kamera.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rus Igor Krainov se stal obětí policejního podvodu. Incident se udál v září 2019 v Nižném Novgorodu a zachytily ho bezpečnostní kamery. Přesto trvalo rok, než se mu podařilo se očistit. A případ dál pokračuje.

Článek

„Šel jsem po chodníku. Venku byla už úplná tma. Najednou jsem zahlédl temné postavy, jak přebíhají přes silnici. Neměly na sobě uniformy a ani se mi nepředstavily.“ Tak se začal psát příběh Igora Krainova, o který se podělil s reportéry Rádia Svobodná Evropa.

Muži ho obklopili. Následně spoutali. A začali kopat. Jeden z nich mu pak dal do kapsy sáček s drogami.

„Jeden z policistů mě kopl do žeber a zeptal se mě: ‚Kde to máš?‘ Prohledali mi všechny kapsy, ale nic nenašli. Vzali mi dokonce i telefon a odemkli si ho násilím pomocí mého prstu. A to byl okamžik, kdy jeden z nich podal svému kolegovi drogy. Posvítil si na ně baterkou a dal mi je do kapsy,“ vypráví Krainov, který byl následně obviněn z držení 3 gramů amfetaminu.

Obrátil se proto o pomoc na neziskovou organizaci Výbor pro prevenci mučení. Té se nakonec podařilo objevit video, na němž je incident zachycen, a začala bojovat za Krainovo propuštění.

„Nevím a ani mě nezajímá, jestli je Igor Krainov, který byl zadržen, uživatelem drog, nebo ne; jestli byl sledován, nebo ne. Jestli se těch drog před zadržením zbavil, nebo ne. Do toho mi nic není. Ale jsem si stoprocentně jistý, že pokud se nezmění policejní metody během zadržení či získávání důkazů, tak se může v budoucnosti stát komukoliv, že ho zkorumpovaní policisté obviní třeba právě z držení, nebo distribuce drog,“ říká právník Albert Kuzněcov, který Krainova zastupuje.

To byl ovšem jen začátek vleklé bitvy s policií. „Policisté za mnou přišli a začali mi vyhrožovat, že pokud se dané záběry někde objeví, tak budu obviněn nejen z držení, ale také z distribuce drog,“ svěřuje se Krainov.

„Poté, co jsme video publikovali, zveřejnila o mně policie spoustu osobních údajů: moji adresu, lékařské doklady, splátky půjček. Začali proti mně vést špinavou informační válku,“ dodává napadený muž.

Nakonec byli tři z policistů propuštěni a zároveň proti nim bylo zahájeno i trestní stíhání. Dnes již bývalí příslušníci přesto obvinění dál popírají a Krainova označili za drogově závislého.

„To video je podvod. Nekopal jsem do něj. Kdybych to udělal, tak bych ho jistě vážně zranil. Nic takového se ale nestalo. Obvinění jsou nepodložená. Nikdo mu žádné drogy nepodstrčil. Byly to klíče od pout, které tam jsou vidět, ne drogy,“ vyjádřil se k nahrávce jeden z nich – Nikolaj Kostrov. „Věřit drogově závislému se záznamem čtyř trestných činů…? Je prokázanou skutečností, že je drogovým dealerem. Je jen otázkou času, kdy to soud potvrdí. Bude za své činy odsouzen.“

Asi rok po Krainově zadržení byla nakonec všechna obvinění proti němu stažena. Vyšetřování tři bývalých policistů ohledně podezření z neoprávněné manipulace s důkazy a také z distribuce drog nadále pokračuje.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované