Hlavní obsah

Video: Policisté vyrazí do Prahy v elektromobilech, mají jich prvních dvacet

Policejní video ukazuje převzetí dvacítky elektromobilů.Video: Policie ČR

 

Reklama

Pražská policie nasadí od příštího týdne do provozu 20 z celkem 38 nových elektromobilů Hyundai. Sloužit budou k hlídkové činnosti po celém městě. Dojezd auta je přes 300 kilometrů.

Článek

Pořízení jednoho automobilu stálo přes 700 000 korun. Zmíněná dvacítka aut je již plně vybavena včetně policejních polepů. Zbylých 18 vozů bude policii dodáno do konce června.

„Vozidla budou využívána policisty při běžné hlídkové službě a dalších policejních činnostech v rámci celého území hlavního města Prahy,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Jde o model Hyundai Ioniq s výkonem 100 kW, spotřebou elektrické energie 138 Wh/km a celkovým dojezdem 311 kilometrů.

Minulý rok se vyznačoval rychlou expanzí dobíjecích stanic.

„Tento okamžik vnímám jako přelomový. Policie poprvé v historii uvádí do provozu vozidla na čistě elektrický pohon. Chceme ukázat, že i policie reaguje na e-mobilitu a chce být šetrná k životnímu prostředí. Policisté v současné chvíli mohou používat pro dobíjení zařízení umístěná v objektech Ministerstva vnitra, dále komerční rychlonabíjecí stanice a samozřejmě nabíjet lze i přímo na služebnách,“ řekl ředitel pražské policie Tomáš Lerch.

Z celkového počtu aut jich bude 37 rozmístěno na místní oddělení po celé Praze a jedno zůstane na krajském ředitelství policie. „Po Praze máme zhruba 50 místních oddělení a dovedu si představit, že na každém by bylo jedno takové vozidlo,“ dodal Lerch. Elektromobily nebudou určeny k přímým zásahům, ale pro vyšetřování, dokumentaci nebo pro příjezd k trestným činům a přestupkům, které lidé nahlásí na místních odděleních.

Příběh opravdu drahého elektrovozu.

Auta budou policisté dobíjet jak ve veřejných nabíječkách, tak v těch, které vybudovalo Ministerstvo vnitra. Při nabíjení nebudou policisté podle Lercha využívat svého přednostního práva, které jim při tankování pohonných hmot umožňuje zákon.

Reklama

Související témata:

Doporučované