Hlavní obsah

Video: Poplašné sirény a silné vlnobití. Havajské ostrovy zasáhl hurikán

Havajské ostrovy v noci na pondělí zasáhly silné deště a ničivý vítr hurikánu Douglas.Video: AP

 

Reklama

Havajské ostrovy v noci na dnešek zasáhly silné deště a ničivý vítr hurikánu Douglas, který se o půlnoci SELČ nacházel zhruba 200 kilometrů východně od hlavního města Honolulu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Článek

Během dnešního dne ostrovy může zasáhnout životu nebezpečné vlnobití, které může způsobit škody, varovalo NHC, jež rovněž upozornilo na vzedmutí hladiny oceánu v blízkosti středu bouře. Z počátku vítr v bouři dosahoval rychlosti až 145 kilometrů za hodinu, píše agentura AFP. Postupem času ale slábnul a nyní se pohybuje směrem k ostrovům rychlostí 26 kilometrů v hodině.

Bouře podobné síly jsou na Havajských ostrovech vzácné a pevninu zasáhnou pouze zřídka. Poslední bouře, která zasáhla ostrovy, byla bouře Iniki v roce 1992.

„Je poměrně časté, že hurikány zamíří k Havajským ostrovům, ale většinou se před zásahem ostrovů rozptýlí nebo alespoň výrazně zeslábnou,“ uvedla pro stanici CNN Phila Klotzbacha z univerzity v Coloradu.

Na druhém největším ostrově Maui se v neděli rozezněly poplašné sirény. Vítr zde ohýbal palmové stromy a pobřeží zasáhlo silné vlnobití. Varování vydaly úřady také na východních ostrovech Oahu, kde leží hlavní město, a na Kauai.

O víkendu zasáhl pevninské Spojené státy další hurikán Hanna, který se vytvořil v Atlantském oceánu. Bouře, která zasáhla americký Texas, zanechala po sobě značné škody. V některých oblastech byly kvůli silnému větru přerušeny dodávky elektrického proudu. Bez proudu se v jednu chvíli ocitlo až 280 000 domácností.

USA v posledních týdnech zažívají nebývale silnou bouřkovou sezonu. V dubnu tohoto roku pustošila tornáda jihovýchodní část Spojených států. V březnu pak kvůli větrným bouřím zahynulo ve státě Tennessee nejméně 22 lidí.

Reklama

Doporučované