Hlavní obsah

Video: Sněmovna má nový rituál. Po Volném nastupuje dáma s hadříkem

Úklid pultíku po poslanci bez roušky.Video: ČTK

 

Reklama

Vyhlašuji přestávku a poprosím o dezinfekci, zaznělo několikrát během čtvrtečního jednání Sněmovny. Schůze musela být opakovaně přerušena kvůli poslanci Lubomíru Volnému, který si odmítá nasadit roušku.

Článek

Poslancům se nelíbí, že jejich kolega Lubomír Volný odmítá ve Sněmovně nosit roušku. Jednat se cítí ohroženi, jednak jim vadí, že zdržuje jednání. Po každém jeho vystoupení se totiž musí dezinfikovat mikrofony a pultík.

„Venku umírají lidé a my mluvíme a mluvíme a přerušujeme. Vždyť je to hrozné. Panu poslanci Volnému, sedněte si místo mě do sanitky a zkuste se dívat na toho umírajícího člověka a přestaňte lidem říkat, že covid nic není. Začněte tu roušku nosit a běžte se konečně testovat,“ kritizovala Volného poslankyně Věra Procházková (ANO).

Později se k ní připojilo několik dalších poslanců. Volný ovšem ani po opakovaných výtkách roušku nenasadil. „Šli jste do politiky, musíte to vydržet,“ řekl poslancům. Vzápětí byl opět přivolán personál, aby po něm prostor pro řečníka umyl.

Později Volný na sociálních sítích přirovnal celou situaci k perzekuci Židů. „Po dnešku vím naprosto přesně, jak se cítili Židé v Německu,“ napsal Volný.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek navrhl, aby byl Volný spolu s dalším nezařazeným poslancem Marianem Bojkem vykázán na galerii pro veřejnost. Ta je nyní prázdná a je před ní ochranné plexisklo.

Reklama

Doporučované