Hlavní obsah

Video: Poslanci vypustili během jednání parlamentu slzný plyn, o hranicích se přesto hlasovalo

Policie musela poslance evakuovat, nacionalistické hnutí Sebeurčení vypustilo v sále slzný plyn.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Zasedání kosovského parlamentu narušila nacionalistická opozice vypuštěním slzného plynu. Parlament jednal o vymezení hranic s Černou Horou, opozice ale s dohodou nesouhlasí a snažila se podpisu zabránit. Parlament dohodu později schválil.

Článek

Kosovský parlament schválil dohodu o vytyčení hranic s Černou Horou, a to navzdory nacionalistickému hnutí Sebeurčení, které se hlasování pokusilo narušit vypuštěním slzného plynu v jednacím sále. Policie musela poslance evakuovat. Jednání parlamentu blokovali opoziční politici slzný plynem za poslední tři roky už několikrát.

Dohodu podepsali představitelé předchozích vlád obou zemí už v roce 2015. Kosovské opozici se však od té doby dařilo její ratifikaci zabraňovat. Podle opozičních politiků připravuje dohoda Kosovo o část území.

Schválení dokumentu je přitom pro Prištinu velmi důležité. Jde totiž o jednu z podmínek další evropské integrace země. Kosovská politická scéna je ohledně přijetí dokumentu rozdělená, a to včetně nynější vládní koalice. Černá Hora smlouvu už ratifikovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované