Hlavní obsah

Video: Poslední záběry vyhynulého tasmánského tygra

Poslední záběry dávno vyhynulého vakovlka tasmánského.Video: nfsa.gov.au

 

Reklama

Australský Národní filmový a zvukový archiv (NFSA) zveřejnil záběry vakovlka Benjamina z roku 1935. Když Benjamin rok poté, co video vzniklo, zemřel, na světě už nezůstal žádný další zástupce vakovlků tasmánských.

Článek

21 vteřin němých záběrů je podle všeho posledním dochovaným videomateriálem, na kterém můžete takzvaného tasmánského tygra spatřit. Veřejnosti bylo video nepřístupné celých 85 let, jde o jednu ze tří krátkých dochovaných součástí cestopisu filmaře Sidneyho Cooka.

NFSA se konečně rozhodl záběry zdigitalizovat a ukázat veřejnosti. Záběry jsou vzácné nejen proto, že na nich je poslední žijící vakovlk. Ještě před jejich objevením totiž neexistovalo víc než něco málo přes tři minuty záběrů tohoto zvířete.

Vakovlci původně obývali australskou pevninu, už když se tam ale začínali koncem 18. století usazovat Evropané, byli na kontinentě vyhynulí nebo minimálně velmi vzácní. Stejně jako například ďáblovi medvědovitému se jim ale nadále dařilo na ostrově Tasmánie. Ani tam ale populace vakovlků nepřežila dlouho.

Vakovlk je oficiálně považován za vyhynulého. Tasmánské úřady sice přesto dodnes evidují občasné hlášení o spatření tohoto zvířete, zatím žádné z nich se ale nepodařilo potvrdit.

Příčina vyhynutí druhu není jasná, mohl to být intenzivní lov či jiný lidský zásah do životního prostředí nebo nemoc.

Reklama

Doporučované