Hlavní obsah

Video: Potlesk pro rytíře Toma. Země uctila památku národního hrdiny

Bez komentáře: Británie tleskala na počest veterána Toma Moorea. V domovském městě Marston Moretaine uctili památku hrdiny členové jeho rodiny. Před sídlem v Downing Street se potleskem připojil i premiér Boris Johnson.Video: AP

 

Reklama

Lidé po celé Británii ve středu večer na zápraží svých domů, v oknech či na balkonech tleskali na počest veterána Toma Moorea, který v úterý zemřel ve věku 100 let.

Článek

Tom Moore se stal celosvětově známou a milovanou osobností minulý rok, kdy uspořádal sbírku na pomoc britskému zdravotnickému systému NHS, zle zatíženému covidovou vlnou. Slíbil, že denně ujde desetkrát 25 metrů z jedné strany své zahrady na druhou a do svých stých narozenin, které oslavil 30. dubna, vzdálenost přejde celkem stokrát. Původně chtěl vybrat touto akcí tisíc liber. Nakonec shromáždil 33 milionů liber (zhruba 970 milionů Kč).

K akci Potlesk pro Toma, která začala ve středu v 19:00 se připojili jak britští politici, tak obyčejní lidé po celé zemi. Všichni chtěli tímto gestem naposledy složit hold zesnulému veteránovi, kterého loni povýšila královna Alžběta II. do rytířského stavu.

Jak je v úvodním videu vidět, tleskalo se v Mooreově domovském městě Marston Moretaine, kde se k pietě přidali členové jeho rodiny. Zapojily se i politické špičky – premiér Boris Johnson s partnerkou Carrie Symondsovou před sídlem v Downing Street, v Edinburghu skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Poděkování vyjádřil i zdravotnický personál nemocnice, kde byl od neděle Tom Moore hospitalizován kvůli nákaze koronavirem. V úterý nemoci podlehl. Moore měl podle agentury Reuters rozvinutý zápal plic, v posledních pěti letech také bojoval s rakovinou.

Pozůstalí obdrželi kondolence od ministerského předsedy, královny Alžběty II., ale i z Bílého domu. Oznámení o Mooreově smrti se objevilo mimo jiné na obří světelné reklamní ploše na náměstí Piccadilly Circus v Londýně.

Britská Dolní sněmovna držela na památku Moorea minutu ticha. Její předseda Lindsay Hoyle uvedl, že Moore pozvedl náladu národa v těžké době.

Reklama

Doporučované