Hlavní obsah

Video: Před 20 lety Tálibán zničil bámjánské Buddhy, jeden se zjevil ve 3D

Svět bez obalu: Před 20 lety zničil Tálibán unikátní bámjánské sochy Buddhy, zbyly jen prohlubně ve skalách.Video: RFE/RL

 

Reklama

Unikátní sochy Buddhů přežívaly po staletí všechny proměny Afghánistánu. Vládu radikálního hnutí Tálibán však nepřežily. Teď se do skalního výklenku během jedné noci nakrátko navrátila prostřednictvím 3D projekce jedna z nich.

Článek

O demolici soch starých 1500 let rozhodl v únoru 2001 tehdejší šéf Tálibánu mulla Muhammad Umar. Destrukce byla provedena jen o pár dní později – 11. března 2001.

Afghánci si smutné výročí připomněli průvodem. Po cestě vedoucí k místu, kde dříve vzácné kamenné sochy stály, prošlo procesí s lampičkami. Shromáždění před skálou, do které byly sochy vytesány, pak mohli sledovat 3D projekci, která vyplnila ten z výklenků, v němž se původně tyčil větší, 55 metrů vysoký Buddha.

Hnutí Tálibán se během své vlády v Afghánistánu pokusilo zničit všechny sochy znázorňující lidské bytosti včetně těch, které pocházejí z předislámské doby. Vůdce Tálibánu mulla Muhammad Umar tehdy zdůvodnil své nařízení tím, že jde jen o otesané kameny a zachovat sochy je proti učení islámu.

Sochy Buddhy byly v Bámjánu vytesány do pískovce na přelomu 6. a 7. století našeho letopočtu. Bámján tehdy ležel na křižovatce tras Hedvábné stezky a už v průběhu 2. století se stal významným centrem náboženské, převážně buddhistické vzdělanosti. V následujících letech byl ale buddhismus z oblasti postupně vytlačen islámem.

Do pískovce nedaleko soch si lidé hloubili jeskynní příbytky, které v posledních letech využívají i afghánští uprchlíci.

„Máme tady hodně problémů,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z obyvatel skalního městečka. „Je tu zima. Nemám dost peněz, abych sem mohl koupit nějaké koberce. Nevím, jak to vypadá ve zbytku světa, ale já ráno odejdu do práce a večer se vracím unavený do naší jeskyně. I ženy tu mají těžký život. Musí chodit pro vodu k řece. Nosí prádlo na hlavách, a když jdou zpátky, tak na nich přináší i vodu. Je to těžká práce.“

Přestože obě sochy byly takřka zcela zničeny, jejich hlavní rysy lze stále rozpoznat. Odstřelování soch však natolik poškodilo celý pískovcový masiv, že do něj musely být ukotveny kovové výztuže, které mají za úkol zabránit jeho zřícení.

Údolí Bámján, které se může pochlubit krásnou přírodou i historickými památkami, stále čeká na návrat větších skupin turistů. Ředitel tamního kulturního centra je přesvědčen, že kdyby sochy dosud stály, turismu by se v místě dařilo.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované