Hlavní obsah

Video: Před kamerami dostala vakcínu první Američanka

Podívejte se na video z prvního oficiálního očkování proti covidu-19 ve Spojených státech.Video: AP

 

Reklama

Den, kdy do Spojených států dorazila vakcína proti covidu-19, označují Američané za Den D. S řádnou pompou a za přítomnosti kamer tak proběhla i vakcinace první Američanky. A její pocity? Očkování jako každé jiné.

Článek

Titulem „první člověk na světě naočkovaný proti covidu-19 schválenou vakcínou“ se od minulého týdne pyšní 91letá Britka Margaret Keenanová. Jako druhý dostal dávku vakcíny firem Pfizer a BioNTech jistý William Shakespeare. „Moje rada každému, komu bude nabídnuta vakcína, zní – nechte se očkovat. Pokud mohu já ve svých 90 letech, tak vy můžete také,“ vzkázala Keenanová všem nepřesvědčeným.

Takových zůstává spousta i na území Spojených států, kde očkování slavnostně zahájilo toto pondělí. Stavět první odvážlivce do čela mediální pozornosti tak funguje i jako důkaz místo slibů, že se není čeho bát. Aspoň takto svou zkušenost popsala první naočkovaná Američanka – zdravotní sestra.

Sandra Lindsayová pracuje jako zdravotní sestra na jednotce intenzivní péče na Long Island Jewish Medical Center v Queensu. I ona se stejně jako další nechala snímat kamerami a streamovat online. Injekce podle ní nebyla v ničem zvláštní. „Cítím se dobře. Chtěla bych poděkovat všem pracovníkům v první linii a všem mým kolegům vykonávajícím svou práci během této pandemie po celém světě,“ řekla. „Dnes cítím naději, ulevilo se mi. Doufám, že to znamená konec velmi bolestivého období.“

Medializovaným krokům těchto jednotlivců ale předcházely tisíce jiných, kterým byla vakcína aplikovaná v rámci testovacích fází. V rámci třetí fáze jich bylo 21 720. Lindsayová je však první, která se k vakcíně dostala poté, co látku pro nouzové použití u lidí starších 16 let schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

První várka vakcín vyrazila ze skladu v Michiganu do 50 států a více než 600 zařízení. V pondělí ráno už je přebírali na University of Michigan, George Washington University Hospital ve Washingtonu a další. Státy a místní úřady o přednostně očkovaných rozhodují na základě svého vlastního rozhodnutí. CDC však doporučuje začít se zdravotnickým personálem a seniory z pečovatelských domovů. Aby byla vakcína plně účinná, v případě té z dílny Pfizeru a BiNTechu je nutné aplikovat dvě dávky v rozmezí 21 dnů.

Reklama

Doporučované