Hlavní obsah

Video: Prostitutky vyšly do ulic Haagu. Chtějí podporu i rozjet byznys

VIDEO: Prostitutky vyšly do nizozemských ulic. Chtějí podporu a rozjet byznys.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Lidé už řadu dní protestují po celém Nizozemsku. V těch posledních už to jsou hlavně majitelé barů, coffee shopů a prostitutky. Kadeřnictví či masážní i jiné kontaktní podniky totiž na rozdíl od nich ode dneška otevřít mohou.

Článek

Platí nájmy, odvádí daně jako kdokoliv jiný, musí živit sebe i své rodiny. Na rozdíl od kadeřnic, masérek, manikérek nebo tatérek však prostitutky od středy v Nizozemsku svá studia otevřít nemohou.

„Také musíme platit nájem, jako každý jiný pracující člověk, tak jak to, že mohou všichni ostatní kromě nás pracovat. Kdo za nás zaplatí nájem,“ ptá se jedna ze sexuálních pracovnic Melissa, která přijela protestovat před parlament v Haagu až ze 150 kilometrů vzdáleného města Arnhem.

Jediná podpora: zaplacení dvou třetin nájmu

Právě jen za nájem studia prostitutky platí i 1500 eur měsíčně a vlastníci prostor jsou neúprosní. Vládní pomoc z toho pokryje jen dvě třetiny. K doplacení zbývá 500 eur, tedy asi 13 tisíc korun. Vedle toho musí platit i nájem za vlastní bydlení a rodinné výdaje.

„Rozumím jejich frustraci. Myslím, že tomu všichni rozumíme docela dobře, ale zkrátka to (otevření) ještě není možné. Tak to prostě je,“ odpovídá na dotaz agentury AP nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra.

Pokuta za porušení. Prý by to zvládly i bez dotyku

Podnikům, které otevřou i navzdory zákazu a přijmou platící zákazníky, hrozí pokuta až 4000 eur. Omezení platí i pro majitele barů a coffee shopů, co protestují spolu s prostitutkami. Tržby z ubytování a stravování loni klesly o třetinu a za čtvrté čtvrtletí, kdy po letním rozvolnění přišlo zpřísnění, jen kavárny propadly o dalších 70 procent. Podniky prý chtějí otevřít alespoň zahrádky, kde by dodržovaly hygienu i rozestupy. A to tvrdí i sexuální pracovnice.

„Nemusíme na zákazníka položit ani prst, abych ho potěšila. Můžete být opravdu kreativní. Doufám, že si to umíte představit,“ dodává Moira Mona, která se živí jako domina.

Peklo i bez covidu. Město je chce nahnat do sexhotelu

Nizozemské prostitutky ale zažívají krušné časy i mimo pandemii. Amsterdam od 1. dubna zakáže organizované prohlídky proslulé čtvrti červených luceren. Ulice byly často přeplněné turisty. Nově proto ve skupině může být pouze 15 turistů.

Průvodcům hrozí za porušení pokuta 190 eur, což je v přepočtu bezmála pět tisíc korun, ukončení prohlídky a při opakování i odebrání licence. Pro pořadatele to může být od 2500 do 7500 eur, tedy maximálně zhruba 195 tisíc korun.

Město však zvažuje i založení erotického centra. Chce hlavně zamezit nelegální prostituci, ze které nemá daňové příjmy. Hotel pro sexuální pracovnice by měl vlastní sexklub, pornografické kino i bary a kavárny. Ženy by zároveň zmizely z výloh, což se jim však vůbec nezamlouvá. Turisté by se prý zdráhali do hotelu jít, a tak by přišly o část hlavního zdroje příjmů.

Reklama

Doporučované