Hlavní obsah

Video: První arabská sonda dorazila na oběžnou dráhu Marsu

Bez komentáře: Arabská sonda Amal dorazila na oběžnou dráhu Marsu.Video: AP

 

Reklama

Sonda Amal Spojených arabských emirátů (SAE) dorazila v úterý po sedmi měsících k Marsu a byla úspěšně navedena na jeho oběžnou dráhu, odkud začne posílat data o tamní atmosféře a klimatu. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Sonda je první meziplanetární výpravou arabského státu. Vesmírná agentura SAE se umístěním sondy na oběžnou dráhu rudé planety stala teprve pátou na světě, které se to podařilo.

Už ve středu se k sondě Amal připojí čínské zařízení Tchien-wen, které má za tři měsíce vypustit na povrch planety robotické vozítko.

A příští týden hodlá na rudé planetě přistát automatický průzkumník Perseverance z dílny americké vesmírné agentury NASA.

Poté, co arabská sonda provedla úspěšný manévr, trvalo zhruba 15 minut, než signál potvrzující úspěch dorazil na Zemi.

Podle premiéra vlády SAE šejcha Muhammada bin Rašída Maktúma existovala 50procentní šance, že navedení sondy na oběžnou dráhu Marsu selže. Přibližně 60 % všech letů na Mars skončilo neúspěchem, havárií, vyhořením nebo jiným problémem, což svědčí o složitosti meziplanetárního cestování a obtížnosti sestupu řídkou atmosférou planety.

K tomu, aby se sonda dostala na oběžnou dráhu, musela urazit 494 milionů kilometrů dlouhou cestu, spálit asi polovinu z 800 kilogramů paliva a zpomalit dost na to, aby ji neminula, píše Reuters.

„Toto je nejvzdálenější místo ve vesmíru, kam se Arabům kdy v historii podařilo dostat… Naším cílem je dát všem Arabům naději, že jsme schopni konkurovat zbytku světa,“ uvedl šejch Muhammad, který je rovněž emírem Dubaje.

Jak je vidět v úvodním videu, po oznámení úspěšného manévru se většina dubajských budov, včetně slavné Burdž Chalífy, rudě rozzářila na znamení příletu vesmírné sondy k rudé planetě.

Sonda Amal se vydala na cestu 21. července z japonského vesmírného střediska Tanegašima. Jejím úkolem bude z oběžné dráhy monitorovat atmosféru Marsu a zaznamenávat klimatické změny. Vůbec poprvé půjde o zkoumání plynného obalu této planety v různých obdobích roku, který na Marsu trvá téměř 687 pozemských dnů.

Mise SAE podle Reuters přišla zhruba na 200 milionů dolarů. Na vývoji a stavbě sondy SAE spolupracovaly s americkými vzdělávacími institucemi.

Spojené arabské emiráty už oznámily, že mají další smělé plány v dobývání vesmíru. V roce 2024 chtějí na Měsíc poslat vlastní lunární vozítko.

Reklama

Doporučované