Hlavní obsah

Video: Robot, co poslouchá drby v práci, gaučový skleník i ruční čajovna

Podívejte se na robota, co poslouchá drby v práci, gaučový skleník nebo ruční čajovnu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Největší veletrh spotřební elektroniky a domácích spotřebičů na světě IFA při včerejším startu v Berlíně ukázal hned několik vynálezů, které vznikly vlivem pandemie. Hlavně s účelem ulehčit, ale asi i odlehčit ji pro domácnosti.

Článek

Letos se tento veletrh koná jako jeden z mála. Už téměř sto let zláká tradičně asi 200 tisíc lidí. Nejvíc novinek ze spotřební elektroniky a domácích spotřebičů pod jednou střechou na světě teď ale kvůli pandemii uvidí jen pár tisícovek novinářů a obchodníků. A to za přísných pravidel jako nošení roušek a omezení shlukování v halách na 750 osob, píše agentura AP.

Kočičí posilovna

Protiepidemická opatření však inspirovala i vynálezy některých startupů. Vznikla tak třeba varná tyč na hrnek čaje o samotě, domácí skleník ovladatelný z gauče či postele, ale i robot, co místo zaměstnanců na home office může v práci poslouchat drby. Nebo fitness pro kočky.

„Když lidé v těchto dnech bývají doma, a zvlášť pak sami, třeba by si chtěli dát i jenom jeden šálek čaje. Pro to máme skvělé řešení, protože si hrnek prostě naplníte vodou, dáte do něj tyč a prostě zadáte 80 stupňů. A je to. Neplýtváte vodou, ani energií. A je to velice rychlé,“ vysvětluje Lana Lutzová, šéfka komunikace z Heatle.

+19

Skleník ovladatelný i z postele

Berlínský startup chce varnou tyč Heatle prodávat ještě letos. Cenu zatím neupřesnil, to jiná tamní firma - GreenBox - ale ano. Její domácí skleník za 176 dolarů, tedy zhruba 3920 korun, se ovládá přes Bluetooth.

Gaučový zahradník může ze smartphonu nastavit osvětlení i zavlažování a k tomu si k pěstování stahovat rady. Komu by pak chyběla kancelář a zvlášť třeba drby, tomu prý budou spíš vyhovovat wi-fi roboti dánské firmy GoBe.

„Mohou se potulovat po kanceláři, jet ke kávovaru a být u těch neformálních hovorů, které přes Skype nebo na plánovaných schůzích mít nemůžete,“ popisuje Laust Thomsen, marketingový manažer z GoBe Robots.

Drahé drby z práce, ještě dražší komfort mazlíčkům

Denní robotický zástup v práci s mikrofonem, kamerou i obrazovkou nabízí firma k pronájmu za 590 dolarů měsíčně, což je v přepočtu asi 13 150 korun.

Jihokorejci zase investují do mazlíčků. Za horentních 1420 dolarů, tedy asi 31 670 korun, nabízí běhací kolo pro kočky, rovněž ovladatelné přes aplikaci. Borec na konec tak může být domácí šelma, která u nadšených chovatelů místo venčení honí světelnou diodu ve fitness kole.

Největší robotické firmy a jejich vynálezy

Startupy z oblasti robotiky a jejich novinky z Berlína tímto podle výběru agentury AP prozatím končí. Jaké podniky jsou ale v oboru ty největší a jaké jsou nejstrašidelnější vynálezy, se kterými přišly? O tom nedávno psal časopis Forbes.

TOP 7: největší robotické firmy a jejich vynálezy.Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované