Hlavní obsah

VIDEO: Rodiče v Brně nechali dítě v rozžhaveném autě. Strážníci malou holčičku zachránili

Video ze záchrany dítěte v Brně.Video: Městská policie Brno, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tříletou holčičku, kterou rodiče nechali v rozpáleném autě před brněnským obchodním domem, museli zachránit strážníci. Rodičům hrozí trestní stíhání. Podívejte se na video.

Článek

S vážnými obavami o zdraví malého dítěte zavolal muž na brněnskou linku 156. „Strážníkovi na operačním středisku popsal, že v zavřeném autě zaparkovaném před bohunickým nákupním centrem sedí netečná holčička. K obchodu vzápětí dorazily hned dvě nejbližší hlídky městské policie,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Automobil s dítětem byl podle něj zaparkovaný na přímém slunci, dívka uvnitř seděla se svěšenou hlavou, ztěžka dýchala a nereagovala ani na hlasité tlučení kovovým koncem teleskopického obušku do skla.

„Svědek hlídce popsal, jak se několik minut společně s dalšími lidmi marně snažil sehnat její rodiče v okolních obchodech. Teplota ve stínu v danou chvíli dosahovala přibližně 29 stupňů a v uzavřeném autě může za relativně krátkou dobu vystoupat o další desítky. Strážníci pořádkové jednotky se proto rozhodli neprodleně vůz otevřít,“ upřesnil Ghanem. „Obuškem rozbili okénko u místa řidiče, odemkli vůz a tříletou holčičku z pravého zadního sedadla vytáhli ven. Zpocenému dítěti podávali po malých doušcích vodu a chladili ho navlhčenými kapesníky,“ dodal strážník.

Byli jsme pryč jen chvíli, tvrdil otec

Na cestě už byla i sanitka záchranné služby, kterou strážníci přivolali. Současně se zdravotníky se dostavili i rodiče holčičky. Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut. Záchranáři děvčátko ošetřili a po kontrole zdravotního stavu předali rodičům. Strážníci postoupili případ státní policii pro podezření ze spáchání trestného činu.

„Brněnská městská policie s oteplením každoročně varuje, aby lidé nenechávali své děti v autech. V uzavřeném vozidle teploty dramaticky narůstají a hrozí nebezpečné přehřátí organismu. Totéž platí i pro domácí zvířata. Příkladem je situace, kdy zoufalý kříženec dobrmana prorazil hlavou okénko a za připnutý obojek zůstal viset ven za krk. Pohotově ho zachránila hlídka psovodů městské policie, která místo právě kontrolovala,“ uzavřel Jakub Ghanem.

Reklama

Doporučované