Hlavní obsah

Video s oběšencem na YouTube. Logan Paul chtěl šokovat, ale překročil hranice vkusu i zákona

Youtuber záběry sebevraha pobouřil internet.

 

Reklama

Americký youtuber Logan Paul způsobil minulý týden poprask na sociálních sítích.

Článek

Během svého výletu po Japonsku se totiž hned několikrát dostal do střetu s místní kulturou a společenskými normami.

Největší kontroverzi vyvolal, když vyrazil do známého lesa sebevrahů. Natočil z něj totiž videoblog, ve kterém pořídil explicitní záběry těla oběšeného muže a video doprovodil nevhodnými vtípky.

To vyvolalo bouři na sociálních sítích, kdy mu hvězdy napříč obory spílaly, že je video výrazně za hranou dobrého vkusu. Podle českého právníka Aleše Rozehnala překročilo nejspíše i zákon.

„Pokud je video šířeno v České republice, tak bezpochyby porušuje české zákony. Porušuje zákon o pohřebnictví, který explicitně zakazuje prezentaci mrtvých osob jiným způsobem než v rámci pohřebního obřadu,“ uvedl advokát se zaměřením na mediální právo.

Sám Logan Paul se po smršti nenávistných komentářů a videí začal obhajovat, že chtěl pouze zvýšit mezi mladými povědomí o problému sebevražd. Podle psychologa Jana Kulhánka však podobné případy pouze šokují, než že by nějakým způsobem mladou generaci vzdělávaly.

„Sebevražda je téma, které je smutné, tragické a vždy v sobě obsahuje nějaký příběh. Toto video je spíše šokující setkání se smrtí,“ uvedl.

Zejména urážlivé je pak video pro samotné Japonce. Sebevražda je tam závažnějším problémem než ve zbytku světa a má i jiný společenský význam. Více se o tom ve studiu Slavných rozmluvila moderátorka Naomi Adachi.

V Japonsku není sebevražda srabárna, ale cesta, jak si zachovat důstojnost, říká Naomi Adachi.

Reklama

Doporučované