Hlavní obsah

Video: Satanovy boty prohrály soud. Byznys s Ďáblem přesto vyšel

Podívejte se, jak Satanovy boty došly až k soudu, prohrály, a přesto vyhrály.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nový produkt kontroverzní skupiny umělců MSCHF vyvolal tolik kritiky, že došlo i na výzvy k bojkotu známé firmy Nike. Ta sice s tzv. Satanovými botami neměla nic společného, přesto však umělce zažalovala a soud vyhrála. Ale pozdě.

Článek

Proti Satanovým botám se zdvihla vlna kritiky nejen z řad křesťanské obce, ale také některých amerických politiků. Objevily se i výzvy k bojkotu výrobce Nike. Ten se od produktu MSCHF už dřív distancoval a souvislost s ním vyloučila i samotná skupina umělců.

Známá společnost ale přesto kvůli obavám o spokojenost svých zákazníků podala žalobu k federálnímu soudu a spor nyní i vyhrála: prodej kontroverzních bot je dočasně pozastavený.

Žádný apríl. V podrážce mají i lidskou krev

Redakce Seznam Zpráv psala o novince v podobě Satanových bot před týdnem – nešlo o apríl. V limitované edici vyšlo ne náhodou 666 párů a v prodeji byly až dosud za 1018 dolarů, tedy asi 22 300 korun. Čísla 10 a 18 se vedle obráceného kříže či pentagramu objevují i přímo na botaskách nebo krabici, ve které je umělci zájemcům již z drtivé většiny doručili. Odkazují totiž na kapitolu a verš v biblickém evangeliu podle Lukáše: „Viděl jsem, jak Satan spadl z nebe jako blesk.“

Ďábelský design nemá na svědomí nikdo jiný než kontroverzní skupina newyorských umělců MSCHF, v překladu Neplecha. Ta nedávno upoutala pozornost nejdražšími sandály na světě vyrobenými z nejdražších kabelek značky Birkin – cena jedné se pohybovala v přepočtu od 250 tisíc po rekordních více než 11 milionů korun.

Ježíšovy boty prošly. Satan zřejmě spustí soudní pranici

Umělci z Brooklynu i tentokrát použili k výrobě své zatím poslední řady uměleckých předmětů starší produkt jiné firmy: botasky Nike Air Max 97. A k propagaci přizvali známého amerického rappera Lil Nas X, který do nich obul rovnou i Ďábla ve svém novém hudebním klipu. Každý pár Satanových bot navíc obsahuje i kapku lidské krve přidanou do rudého inkoustu uvnitř vzduchové bubliny v podrážce boty. Skupina MSCHF takto už před rokem a půl vydala i edici Ježíšových bot se svěcenou vodou z řeky Jordán – také po nich se jenom zaprášilo.

Skupina se proti rozhodnutí federálního soudu v New Yorku zřejmě odvolá. Stojí si za svobodou projevu, převažující uměleckou hodnotou bot i tím, že Satan je stejně jako Ježíš Kristus součástí náboženství a kultury. Rozhodnutí se navíc týká už jen posledního 666. páru, který patří přímo raperovi. Ten ho až dosud nabízel v soutěži svým fanouškům na Twitteru, kde naposledy kontroverzi ještě víc rozvířil parodií na omluvu.

Umělci z MSCHF ve svém posledním prohlášení napsali, že „doufají, že případ spolu s Nike a soudem vyřeší co nejrychleji“, a že „je lepší vládnout v pekle než posluhovat v nebi.“

Reklama

Doporučované