Hlavní obsah

Sesuv půdy poslal dům k zemi. Záplavy připravily o domov stovky tisíc Číňanů

Jižní Čínu postihly obrovské povodně. Silné záplavy momentálně trápí více než 20 okresů a měst a zkomplikovaly životy více než 230 000 lidí.Video: AP

 

Reklama

V jižní Číně muselo své domovy za poslední dny opustit na 230 tisíc lidí. Turisty oblíbená oblast po pandemii koronaviru utrpěla další ránu. Silné deště vystřídaly povodně a sesuvy půdy.

Článek

Silné deště neustávají ani po několika dnech. V Čuangské autonomní oblasti Kuang-si voda způsobuje rozsáhlé výpadky proudu, zatopené jsou ulice i domy. Most Ťia-siou, přes který vede jeden z hlavních dopravních tahů, se na několik dnů proměnil v „letadlovou loď“, jak jej nazvali místní, kterým se podařilo zachytit letecké snímky. Z drasticky vyhlížející situace ale tyto fotky, které obletěly čínské sociální sítě, vytěžily i trochu humoru. „Čína postupuje rychle, máme další letadlovou loď! Hned mám pocit, že je naše vlast silnější. Za 200 let překonáme Spojené státy!“ píše server China press.

Silný déšť a záplavy způsobily na několika místech sesuv půdy. Kvůli podmáčenému podloží se mnoho domů sesunulo do rozvodněné řeky.

Jih Číny patří k turisticky oblíbeným oblastem, které útlumem cestovního ruchu během pandemie značně utrpěly a ničivé záplavy způsobené silnými dešti jsou tak další ranou. Podle státních médií muselo být evakuováno přes 230 tisíc lidí, zničeno bylo více než 1300 domů. Jen v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si zemřelo šest lidí a další se pohřešují. Dalších nejméně 13 lidí přišlo o život v Chu-nanu, v Kuej-čou se jich pohřešuje nejméně deset.

Foto: Profimedia.cz

Oblast Jang-šuo.

Záplavy zastihly také návštěvníky oblíbené destinace Jang-šuo, kteří se museli evakuovat na bambusových vorech. Podle dostupných informací voda zatopila více než 1000 hotelů a poškodila více než 30 turistických destinací. Jeden z majitelů hotelů pro státní agenturu Sin-chua popsal, že se pokoje jeho hotelu topí v metru dešťové vody.

Krizový štáb čínského ministerstva uvedl, že povodně způsobí ekonomické ztráty v hodnotě přes čtyři miliardy jüanů.

Reklama

Doporučované