Hlavní obsah

Video: Sesuvy půdy a uvěznění lidé. Nový Zéland pustoší povodně

Bez komentáře: Novozélandský Jižní ostrov sužují záplavy. Stovky lidí musely opustit své domovy a další čekají na evakuaci.Video: AP

 

Reklama

Novozélandský Jižní ostrov sužují záplavy. Stovky lidí musely opustit své domovy. Záchranáři vyprošťují uvízlé lidi. Hlášeny jsou sesuvy půdy nebo poničené hlavní silnice.

Článek

Postižený Canterburský region kvůli přívalovým dešťům vyhlásil stav nouze poté, co v oblasti za víkend a v pondělí napadlo více než 400 milimetrů srážek.

Vydatné srážky způsobily sesuvy půdy, které podemlely nebo zavalily některé hlavní silnice, a rozvodnily řeky, informoval britský The Guardian. Úřady už předem vydaly výstrahy před povodněmi a vyzvaly obyvatele, aby se v případě ohrožení evakuovali.

V zasažených oblastech byly uzavřeny některé silnice, školy a úřady. Školská zařízení se dočasně proměnila na ubytovny pro evakuované.

Několik lidí museli armádní záchranáři vysvobodit pomocí vrtulníku. Jeden muž se držel stromu poblíž města Darfield, když skočil do rozvodněné vody a snažil se doplavat do bezpečí, ale živel ho smetl, uvedla armáda.

Posádky vrtulníků prohledávaly okolí asi 30 minut, než muže našly a převezly ho do bezpečí. Vojáci také vysvobodili starší pár ze střechy jejich uvízlého auta nebo farmáře který se snažil přesunout své zásoby do bezpečí a byl smeten rozvodněnou řekou.

„Zachranáři jsou fantastičtí,“ řekl zachráněný farmář Paul Adams pro tamní web Stuff a dodal, že je teď zpátky na své farmě a sčítá škody, které způsobila velká voda.

Vláda oznámila, že poskytne do fondu na pomoc zasaženým oblastem částku 100 000 novozélandských dolarů (1 510 300 Kč) na obnovu regionu, uvedl v prohlášení Kris Faafoi, úřadující ministr pro krizové řízení.

„I když je ještě velmi brzy počítat úplné škody, pomůže tento počáteční příspěvek postiženým se do začátku postavit znovu na nohy,“ uvedl Faafoi.

V pondělí se do zasaženého regionu vydala i premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová, aby zjistila škody napáchané povodněmi a vyjádřila podporu postiženým rodinám.

Reklama

Doporučované