Hlavní obsah

Video: Na Sibiři hoří, kouř zahalil Jakutsk tak, že museli zavřít letiště

Bez komentáře: Sibiř bojuje s rozsáhlými požáry. Město Jakutsk zahalil tak hustý dým, že místní letiště muselo zastavit provoz.Video: AP

 

Reklama

Rozsáhlé požáry sužují ruské lesy Sibiře. Hasiči bojují s více než 187 ohnisky. Silný vítr roznáší kouř po celé oblasti. Kvůli masivním oblakům dýmu platí i upozornění na zhoršenou kvalitu ovzduší.

Článek

Hustý kouř z lesních požárů pohltil i ruské město Jakutsk, který kvůli tomu musel v neděli pozastavit provoz na místním letišti. Město zakryla ztemnělá šedá „deka“, z níž pršel popel.

Dým v regionu sužuje dalších pět desítek měst a osad, informovala agentura AP. Nejpostiženější oblastí je republika Sacha (Jakutsko) na severovýchodě Sibiře.

Místní záchranáři uvedli, že v neděli v regionu zuřilo 187 požárů. Hasičům se zatím nepodařilo dostat oheň ani zčásti pod kontrolu. Práci jim značně komplikuje místy těžce přístupný terén a extrémní sucho. Za posledních 24 hodin se celková plocha zachvácená plameny zvětšila o 100 tisíc hektarů.

Státní agentura Avialesoochrana, která se zabývá leteckým hašením ohně, v sobotu informovala, že v celé oblasti – tedy na 857 tisících hektarech – jsou přes tři stovky požárů. Zasažená plocha je rozlohou větší než Plzeňský kraj.

Zatím nejsou hlášeny oběti ani škody na obydlích, protože oblasti jsou řídce osídlené.

„Situace s požáry je v naší republice velmi složitá. Opakuji, že v Jakutsku zažíváme nejsušší léto za posledních 150 let a červen byl nejteplejší měsíc v historii,“ řekl novinářům gubernátor autonomního Jakutska Ajsen Nikolajev. „To spolu se suchými bouřemi, které se v naší republice vyskytují téměř denně, způsobilo značné požáry,“ dodal.

Při suchých bouřích se déšť vypaří dříve, než dopadne na zem.

„Kvůli kouři na sebe nevidíme, pálí nás oči a celkově je dým pro zdraví nás vesničanů velmi nebezpečný,“ řekl agentuře AP Vasilij Krivošapkin, obyvatel Magarasu. „V televizi vidíme letadla, která shazují vodu na hořící les, ale z nějakého důvodu nám tato letadla na pomoc neposílají. Proč nám nikdo nepomáhá?“ dodal.

Ruské ministerstvo pro mimořádné události uvedlo, že do Jakutska vyslalo dvě obojživelná letadla. Na hašení požárů se podílí více než 2 200 lidí. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že požáry na Sibiři hasí pomocí dopravních letadel.

V posledních letech se Rusko potýká s obzvláště rozsáhlými lesními požáry. Podle odborníků za ně mohou neobvykle suchá léta a vysoké teploty.

Reklama

Související témata:

Doporučované