Hlavní obsah

Video: Šimpanzi ze dvou českých zoo si volají přes Zoom a zaujali svět

Bez komentáře: Šimpanzi z brněnské zoo se nově mohou zabavit přes online stream se svými protějšky ze Safari Parku Dvůr Králové.Video: Šimpanz TV, ZOO Dvůr Králové, ZOO Brno, Youtube.com

 

Reklama

Zoologické zahrady jsou kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřené. Zvířatům tak chyběla interakce s návštěvníky. Šimpanzi z brněnské zoo se nově mohou zabavit přes online stream se svými protějšky ze Safari Parku Dvůr Králové.

Článek

„Využili jsme nápadu a iniciativy brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou zahradách velkoplošné obrazovky, a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Chovatelka šimpanzů v Zoo Brno Mariana Hubíková uvedla, že šimpanzi už spadají do skupiny zvířecích seniorů, ale každá novinka je zaujme. „Občas se před obrazovku přijdou navzájem pochlubit jídlem nebo jsem zaznamenala, jak mě pozorují šimpanzi ze Dvora Králové při úklidu expozice,“ uvedla Hubíková.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Každodenní Zoom vysílá vždy od 8:00 do 16:00.

Zvířata v zoologických zahradách jsou kvůli koronavirovým opatřením ochuzena o pozornost návštěvníků, což byla inspirace pro autory nápadu Pavla Cupáka a Petra Vídeňského.

„Pavla inspirovaly zprávy z televize, že některá zvířata v zoo se v této době mohou občas nudit, a napadlo ho jim chybějící návštěvníky alespoň částečně nahradit. Kontaktoval jsem proto ředitele obou zahrad a v rámci zkušebního povozu jsme nejprve přímým přenosem propojili šimpanze s dětmi z mateřské školy,“ uvedl Vídeňský.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

V obou zahradách nainstalovali velkoplošné obrazovky, a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny.

Šimpanzí konference na Zoomu si okamžitě získaly popularitu a zaujaly i zahraniční média po celém světě. O projektu například informoval britský The Guardian.

Lidé mohou šimpanzí počínání každý den sledovat v přímém přenosu přes kanál na YouTube. Vysílá se vždy od 8:00 do 16:00. Přenosy vysílají zoologické zahrady živě až do konce měsíce na svých webech.

Reklama

Související témata:

Doporučované