Hlavní obsah

Video: Skandovali o životech, vytáhli na ně poloautomat. Pár nyní obžalovali

Manželé McCloskeyovi překvapili procházející demonstranty. Vytáhli na ně střelné zbraně.Video: @averyrisch, @xshularx

 

Reklama

Video vzbudilo na sítích velký rozruch. Sdílely a komentovaly ho desítky tisíc lidí. Během demonstrací v St. Louis souvisejících s hnutím Black Lives Matter se manželský pár rozhodl pohlídat si svůj majetek se zbraní v ruce.

Článek

Nyní manželská dvojice čelí obžalobě z nezákonného použití zbraně, když v červnu mířila před svým domem ve městě St. Louis ve státě Missouri na účastníky demonstrace proti rasismu. Informovala o tom agentura AP. Obžalovaní tvrdí, že měli strach a chtěli bránit svůj majetek i životy.

„Je nezákonné mávat zbraněmi výhrůžným způsobem před účastníky nenásilné demonstrace,“ uvedla prokurátorka Kimberly Gardnerová. „Tento typ chování je ve městě St. Louis nepřijatelný,“ dodala. Úřady podle ní musí chránit právo na pokojný protest. „Jakákoli snaha ho omezit zastrašováním nebude tolerována,“ uvedla Gardnerová.

Na videu, které v USA vzbudilo velkou diskusi, je vidět, jak oba vyšli před dům silně ozbrojeni a míří na procházející demonstranty. Protestující se snažili totiž najít jinou cestu, jak se dostat k radnici, kde chtěli demonstrovat za odstoupení tamní starostky. „Dveře u brány jedné z rezidencí v Portland Place byly otevřené a demonstranti jenom procházeli, aby se k radnici dostali,“ uvedl pro CNN místní reportér Daniel Shular.

McCloskeyovi tvrdili, že jenom chránili svůj majetek. Pořadatelé protestů však tvrdí, že jim naopak pár vyhrožoval s poloautomatem v ruce.

„Protestující rozbili bránu,“ vypověděl pro místní CNN KMOV Mark McCloskey. „Spěchal jsem k našemu domu, kde právě večeřela moje rodina. Měl jsem strach o jejich životy. Vyhrožovali, že zabijí nás i psa a náš dům spálí.“

Svědci, které vyzpovídala CNN, si však ničení brány nevšimli. A sám reportér Daniel Shular tvrdí, že brána byla odemknutá – nikdo nic nedemoloval.

Manželům hrozí až čtyři roky vězení. Prokurátorka Gardnerová podle agentury AP ale nechce, aby dvojice putovala do vězení. V případě, že budou McCloskeyovi usvědčeni, měli by podle ní dostat alternativní trest, například obecně prospěšné práce.

Proti vyšetřování páru se postavila řada republikánských politiků včetně prezidenta Trumpa či guvernéra státu Missouri Mikea Parsona. Ten už prohlásil, že dvojici v případě odsouzení udělí milost.

Reklama

Doporučované