Hlavní obsah

Video: Sopečný prach trápí La Palmu. Nedá se uklidit a dostane se všude

Bez komentáře: Sopečný prach trápí La Palmu.Video: AP

 

Reklama

S erupcemi vulkánu se španělský ostrov u severozápadního pobřeží Afriky potýká od 19. září.

Článek

Sopečná aktivita a všudypřítomný sopečný prach dál sužují ostrov La Palma. V ulicích tak každý den úklidové čety odklízí popel ze sopky, která je na Kanárských ostrovech aktivní už několik týdnů.

V důsledku nepříznivých podmínek po erupci sopky se znovu zastavila letecká doprava. Oznámil to letištní operátor Aena. Při vyšších koncentracích popela ve vzduchu je v ohrožení bezpečnost cestujících, protože popel může vyřadit z provozu proudové motory letadel.

Místní úřady také kvůli vysoké koncentraci oxidu siřičitého, který se uvolňuje během aktivity vulkánu, uzavřely v postižených oblastech 22 škol, uvedla stanice RTVE.

Padající popel a pyroklastické toky, což je směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, zničily také veškerou úrodu.

Na ulicích města Los Llanos de Aridane lze snadno zjistit, jak dlouho tu parkují jednotlivá auta. Stačí posoudit, která z nich pokrývá tlustší vrstva sopečného prachu. Jednoduše se pozná také to, kterými ulicemi chodí méně lidí, protože v šedé vrstvě pokrývající celé město jako sníh je vidět méně stop. Na rozdíl od sněhu ale popel ze sopky na ostrově La Palma neroztaje, a v ulicích s ním proto den co den bojují úklidové čety, napsal list El País.

S erupcemi vulkánu se španělský ostrov u severozápadního pobřeží Afriky potýká od 19. září. Popílek, který sopka chrlí, ale není osvěžující jako sníh nebo déšť – padá do očí, jež začnou hned pálit, a dostane se vám dokonce i do pusy. Denně to pociťují pracovníci úklidových čet, které musela radnice dvacetitisícového města najmout, aby držely ulice v použitelném stavu.

„Opravdu to pálí. Je to hrůza,“ stěžuje si 25letá Melani Rodríguezová, která se koštětem snaží vyčistit chodník před vchodem do základní školy. Má na sobě respirátor, a když ho zvedne, je na jejím obličeji vidět tlustá tmavá linka, jako by si ho obkreslila tužkou.

„Člověk dělá všechno, aby si nemusel mnout oči, ale vyhnout se tomu nedá. Skoro pořád musím používat kapky do očí,“ říká její kolegyně Milagros Armasová.

O víkendu ostrov zažil největší spad sopečného popela od začátku erupcí. „Něco takového jsme ještě neviděli. To, co padá, se prostě nedá uklidit. Je to jako vylévat vodu řešetem,“ tvrdí 36letý Airam Castro. Podle webu VolcanoDiscovery za poslední dva týdny ostrov zažil už 23 zemětřesení.

Podle Armasové nemá sisyfovská práce nikdy konce. „Když se dostanete domů, uklízíte dál, protože prach je prostě všude,“ říká rozzlobeně. „Na druhou stranu se cítím být užitečná, protože naše práce je teď hodně důležitá.“

Práci uklízečům komplikuje fakt, že prach je třeba odstraňovat nasucho. Když se totiž smíchá s vodou, vzniká těžká a přilnavá hmota, jež připomíná cement. Velkým rizikem je prach pro vodovodní potrubí, které může ucpat, i pro střechy, jež se mohou zhroutit pod jeho tíhou.

Dalším rizikem je to, že ačkoli se to nezdá, je sopečný prach velmi kluzký.

„Je to nebezpečné pro auta na silnicích i pro seniory na chodníku. Po víkendu už ale nedoufáme, že se nám podaří všechno odstranit… Proč bychom to čistili, když to bude za chvíli to samé?“ říká rezignovaně šéf úklidové čety Juan Carlos Lorenzo.

S úklidem pomáhají i dobrovolníci, hodně práce ale mají i majitelé obchodů a domů. „Je to příšerné. Je to jemný prach, který se dostane všude a je velice těžký. Nedá se ho zbavit. Jsem unavená, protože dělám celý den totéž,“ říká 38letá Jessica, která zametá chodník před svým domem.

Dvaašedesátiletý José Enrique Castro, který s úklidovými pracemi pomáhá, odhaduje, že ve chvíli, kdy sopka přestane chrlit popel, budou potřeba nejméně tři až čtyři měsíce, než se město sopečného odpadu zbaví.

„To se ale nestane jen tak. Prostě budeme pracovat dál, dokud bude pokračovat sopka,“ říká.

Erupce vulkánu v masivu Cumbre Vieja začala 19. září. Od té doby žhavá láva zaplavila už téměř tisíc hektarů, včetně silnic či banánovníkových plantáží, a zničila na 2 600 budov. Dosud muselo být evakuováno na 7 500 lidí. Odborníci nedokážou odhadnout, kdy aktivita sopky skončí.

Reklama

Doporučované