Hlavní obsah

Video: Střední Řecko zasáhlo zemětřesení, tisíce lidí nocovaly venku

Bez komentáře: Střední Řecko zasáhlo ve středu zemětřesení o síle nejméně 6,0 stupně. Otřesy uprostřed pracovního dne vyvolaly paniku a vyhnaly z kanceláří a domovů v Larise a a nedalekém Tyrnavosu tisíce lidí, několik škol a veřejných budov bylo evakuováno. Velká část Řeků strávila noc pod širým nebem, protože se báli návratu domů.Video: AP

 

Reklama

Zemětřesení bylo o síle nejméně 6,0 stupně. Epicentrum se nacházelo poblíž města Larisy v oblasti Thesálie, otřesy ale pocítili i obyvatelé 300 kilometrů vzdálených Atén či sousedních zemí, uvedla agentura AP.

Článek

Zemětřesení udeřilo ve 12:16 místního času, uvedl aténský geodynamický ústav. Po prvním silném otřesu následovaly další záchvěvy menší intenzity, přičemž nejsilnější z nich přesáhl hodnotu 5,0 stupně.

„Zemětřesení nastalo v odhadované hloubce osmi kilometrů, což je jeden z důvodů, proč ho region tak silně pocítil,“ uvedl seismolog Vasilis Karastathis.

Otřesy uprostřed pracovního dne vyvolaly paniku a vyhnaly z kanceláří a domovů v Larise a nedalekém Tyrnavosu tisíce lidí, několik škol a veřejných budov bylo evakuováno. Jednoho muže zranily padající trosky, jiná vážná zranění nebyla hlášena. „Nikdy jsem nic takového nezažil,“ prohlásil jeden z obyvatel Thesálie v televizi ERT.

Zemětřesení poškodilo hlavně silnice, mosty a stovky budov. Hasiči z domů vyprostili několik osob, žádné ztráty na životech nebyly hlášeny, informovala agentura AFP.

Tisíce Řeků strávily noc pod širým nebem, protože se po středečním zemětřesení bály návratu domů. Tamní úřady okamžitě začaly stavět provizorní stanová města. Dobrovolníci poté v provizorních centrech roznášeli jídlo.

Škody jsou hlavně na starých domech a budovách, u kterých hrozí zřícení. Lidem bylo doporučeno, aby se do těchto objektů nevraceli, dokud je nezkontroluje statik.

„Statik se má přijít podívat na domy, aby zjistil, jestli se můžeme vrátit zpět. Ale co budeme dělat, když to nedovolí?“ citovala místní média obavy místních.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem nabídl Řecku pomoc, bude-li to vyžadovat situace. Solidaritu vyjádřil i Izrael.

Reklama

Související témata:

Doporučované