Hlavní obsah

Video: Tajfun Infa zasáhl Čínu, Šanghaj se ocitla pod vodou

Bez komentáře: Čínu zasáhl tajfun Infa, ulice Šanghaje zatopila voda.Video: AP

 

Reklama

Tajfun Infa udeřil na čínskou finanční metropoli Šanghaj a zanechal po sobě zatopené ulice a tisíce domácností bez elektřiny. V provincii Če-ťiang bylo kvůli větrnému živlu přesunuto do bezpečí více než 1,5 milionu lidí.

Článek

V oblasti museli zrušit lety a zastavit vlaky. V samotné Šanghaji úřady nařídily zavřít školky, parky i historické nábřeží Bund.

Téměř půl milionu lidí žijících v oblasti se muselo preventivně evakuovat, další obyvatelé Šanghaje byli vyzváni, aby neopouštěli své domovy, pokud to není nezbytně nutné. Silný déšť zaplavil ulice, vítr lámal stromy, působil škody na domech i na elektrickém vedení, napsala agentura AP. Bez proudu bylo na 110 tisíc odběratelů, místní úřady hlásí na 30 tisíc popadaných stromů a stovky billboardů a vývěsních štítů obchodů.

Šanghajské úřady preventivně pozastavily provoz částí metra ve městě, aby předešly jeho zatopení, a vyvarovaly se tak situaci, která postihla metro ve městě Čeng-čou. To zalila voda během dopravní špičky. O život přišlo 12 lidí, stovky uvázlých pasažérů museli záchranáři vytahovat ze zatopených souprav.

V pondělí v poledne místního času se oko tajfunu nacházelo asi 60 kilometrů jihozápadně od Šanghaje a doprovázel ho vichr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině.

Tajfun poprvé udeřil na čínskou pevninu v neděli v provincii Če-ťiang jižně od Šanghaje a poté postupoval severně směrem k městu.

V provincii Če-ťiang bylo do bezpečí přesunuto více než 1,5 milionu lidí, informovala místní vláda. Předpokládá se, že živel způsobil velké škody na zemědělství v regionu, žádná úmrtí ani zranění ale nebyla hlášena.

Reklama

Doporučované