Hlavní obsah

Video: Tak to vypadá po erupci sopky. Karibský ostrov trápí popel a voda

Bez komentáře: V pátek vybuchla sopka La Soufrière na ostrově Svatý Vincenc. Nánosy sopečného popela zasypaly celý ostrov a znečistily zásoby vody, která brzy dojde.Video: AP

 

Reklama

Svatý Vincenc se po výbuchu sopky La Soufrière potýká s nedostatkem čisté vody. Nánosy sopečného popela kontaminovaly vodní nádrže, voda brzy dojde.

Článek

Desítky lidí v úterý čekaly ve frontách na vodu a výběr peněz, které jim poslali příbuzní a přátelé ze zahraničí.

Likvidace následků série erupcí sopky La Soufrière vyjde podle premiéra Ralpha Gonsalvese na „stovky milionů dolarů“, píše agentura AP.

„Vulkán nás zastihl se staženými kalhotami, bylo to devastující. Žádná voda a všude spousta prachu. Děkujeme Bohu, že jsme přežili, ale v tuto chvíli bude potřeba i další pomoc,“ uvedl policista v důchodu Paul Smart, který na ostrově žije.

Padající popel a pyroklastické toky, což je směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, zničily úrodu a kontaminovaly vodní nádrže.

Sousední země již nabídly pomoc, největší poptávka je po respirátorech a balené vodě. Světová banka na pomoc stotisícovému ostrovu vyplatila místní vládě 20 milionů dolarů (433,6 milionu korun) v rámci bezúročného programu financování následků katastrof.

Sopka La Soufrière vybuchla v pátek ráno, lidé zaznamenali celkem sedm erupcí. Popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů. Přes 16 tisíc lidí muselo opustit své domovy na severu ostrova, na 3 tisíce lidí se ubytovalo ve státem zřízených provizorních ubytovnách. Nikdo nepřišel o život, erupce ale mohou podle odborníků pokračovat i několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované