Hlavní obsah

Video: Tak vypadá luxusní život jednoho úředníka. Rolexky a apartmán v Dubaji

Svět bez obalu: Podívejte se, jak vypadá luxusní život jednoho kyrgyzského úředníka.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Oficiálně si kyrgyzský úředník Raimbek Matrajmov, který v Biškeku pracoval jako zástupce ředitele tamní celní správy, nevydělal měsíčně ani 1000 dolarů. Přesto žije s rodinou v nebývalém luxusu. Jak je to možné?

Článek

Raimbek Matrajmov se díky svému nákladnému životnímu stylu dostal do hledáčku investigativního pátrání, které ve spolupráci s protikorupční organizací OCCRP, kyrgyzskými novinami Kloop a společností Bellingcat v minulých měsících provedlo Rádio Svobodná Evropa.

Novináři zdokumentovali schéma, jakým způsobem Matrajmov ilegálně převáděl z Kyrgyzstánu obrovské částky peněz. Převedena byla téměř miliarda dolarů a Matrajmov z toho údajně získal tučnou provizi. Což popírá.

Filipínská uklízečka, která pro Matrajmova pracovala, ale například natočila na video, jak vypadá Matrajmovův nový apartmán, který si úředníkova rodina pořídila v Dubaji. Luxusní byt se nachází v mrakodrapu Al Fattan Marina Towers. Podobný apartmán se v dané lokalitě nedá pořídit pod milion dolarů.

Matrajmova manželka Uulkana Turgunová, která na internetu používá jméno Amanda, zas na sociálních sítích zveřejnila fotografie z výletu na jachtě nebo snímky, na nichž je oblečená v luxusní značce Dolce&Gabbana. Ošacení má hodnotu přibližně 5000 dolarů.

Přitom Matrajmovův nejvyšší oficiální měsíční příjem jen výjimečně překročil 1000 dolarů. A v jeho majetkovém přiznání není uveden žádný hodnotný majetek.

Jak si mohl dovolit koupit své ženě například hodinky Rolex? Nebo zaplatit let v soukromém letadle? Nebo pobyt v luxusních hotelích?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované