Hlavní obsah

VIDEO: Takhle hasiči z vrtulníku zachraňovali pasažéry lanovky

Podívejte se na záchranu lidí pohledem hasičů z vrtulníku.Video: HZS Jihomoravského kraje

 

Reklama

Hned 71 lyžařů zůstalo ve čtvrtek dlouhé hodiny viset ve vzduchu na lanové dráze v areálu Buková hora na Orlickoústecku. Hasiči se k nim slanili ze speciálně upravených vrtulníků. Po pěti dnech zveřejnili exkluzivní záběry přímo ze zásahu shůry.

Článek

Do lyžařského areálu Buková hora vyjeli ve čtvrtek 17. ledna profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, Šumperku i Olomouce, dorazili i dobrovolní hasiči z Červené Vody. Na tažné lano čtyřsedadlové lanovky totiž krátce po poledni spadl smrk přetížený mokrým sněhem.

Obsluha lanovky strom odřízla, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. Tažné lano se ale nepodařilo znovu nahodit. Před druhou hodinou odpoledne byla proto zahájena evakuace uvězněných lyžařů. Na pomoc přiletěly dva vrtulníky, jeden z Brna a druhý z Prahy.

„Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře. Na místě zasahovala pochopitelně Horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček,“ popsala zásah tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

V zimním počasí jde často o minuty, ve čtvrtek se teploty naštěstí pohybovaly nad bodem mrazu, sedačková lanovka je navíc vyhřívaná.

„V 15:09 hodin na místo přiletěl první vrtulník. V 15:18 hodin druhý vrtulník. V té době bylo evakuováno asi 7 osob. Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti. Evakuace byla ukončena v 16:17 hodin,“ stojí ve zprávě pardubických hasičů.

Všechny opravy a revizní kontroly odborníků provozovatel areálu zajistil v pátek. Lesníci kolem lanovky ještě zkontrolovali a prořezali stromy, které by mohly pod tíhou sněhu spadnout. Den po zásahu hasičů tak mohl být provoz lanové dráhy obnoven.

Reklama

Související témata:

Doporučované