Hlavní obsah

Video: Takto hledají trosky spadlého boeingu. První oběť už identifikovali

V Indonésii identifikovali první oběť letecké havárie.Video: AP

 

Reklama

Indonéské úřady identifikovaly první z 62 obětí havárie Boeingu 747-500 místních aerolinek Sriwijaya Air. S odvoláním na policejního mluvčího o tom informovala agentura DPA.

Článek

V Jávském moři nedaleko Jakarty, kde se v sobotu zřítilo letadlo indonéských aerolinek, pokračují záchranné práce. Na operaci mezi ostrovy Laki a Lancang se podílí okolo 2600 lidí, 53 plavidel a 14 letadel či vrtulníků. Indonéské námořnictvo zveřejnilo záběry potápěčů, kteří se z místa neštěstí snaží vyzvednout černé skříňky. Jejich polohu úřady určily už v neděli. Místní policie dříve informovala, že mezi ostrovy Lancang a Laki nalezla kusy lidských těl, oblečení a trosky.

Prioritou pro indonéské úřady je však vyzvednout oběti havárie. „Operace bude nepřetržitá. Nebudou žádné přestávky. Čím dříve najdeme oběti, tím lépe,“ uvedl šéf záchranné operace. Potápěči na břeh dosud vynesli 40 kontejnerů s částmi lidských ostatků.

Foto: Profimedia.cz

Záchranné práce pokračují.

Podle stanice BBC se místním záchranářům podařilo identifikovat první oběť. Je jí 29letá letuška Okky Bismaová, uvedli úředníci v pondělí večer. K její identifikaci pátrací tým použil otisky prstů.

Na palubě letu z Jakarty do města Pontianak v západní části ostrova Borneo bylo 62 lidí včetně sedmi dětí a tří novorozenců. Rodinní příslušníci nyní úřadům poskytují vzorky DNA, aby bylo možné identifikovat další zemřelé. Kromě lidských pozůstatků se ze dna na druhý pokus podařilo vyzvednout také zhruba půltunový zničený motor a další trosky.

Zatím není jasné, co nehodu způsobilo. Let byl však zpožděný kvůli silnému dešti. Místní rybáři médiím sdělili, že v sobotu odpoledne poblíž místa nehody slyšeli explozi. „Slyšeli jsme něco vybuchnout, mysleli jsme, že je to bomba nebo tsunami, protože jsme následně viděli velký stříkanec vody,“ řekl jeden z nich.

Šéf letecké společnosti dříve řekl, že letadlo bylo po technické stránce v pořádku a ještě v sobotu před nehodou podniklo další let. Šlo o 27 let starý stroj, který dříve sloužil ve Spojených státech. Letoun zmizel z obrazovek radarů v sobotu čtyři minuty po startu.

Reklama

Doporučované