Hlavní obsah

Video: Tímto klipem Írán oslavil svůj jaderný program

Bez komentáře: Íránská státní televize při příležitosti íránského Dne jaderné technologie odvysílala hudební klip propagující její jaderný program.Video: AP

 

Reklama

V íránském jaderném provozu v Natanzu došlo o víkendu k incidentu. Komplex, jenž se nachází v poušti v centrální provincii Isfahán, je klíčovou částí tamního jaderného programu, který znepokojuje Izrael.

Článek

Írán v neděli informoval, že se jeho elektrická distribuční soustava v Natanzu potýkala s problémem. Podle Teheránu nebyl při incidentu nikdo zraněn a nedošlo ke kontaminaci.

Izraelská rozhlasová stanice Kan následně uvedla, že útok provedla izraelská zpravodajská služba Mosad. Odvolala se přitom bez dalších podrobností na své zdroje z tajných služeb.

Nejnovější incident se odehrál poté, co v sobotu Teherán spustil v Natanzu nové pokročilé odstředivky, které umožní rychlejší obohacování uranu. Spuštění se osobně zúčastnil prezident Hasan Rúhání při příležitosti íránského Dne jaderné technologie a zopakoval závazek Íránu k nešíření jaderných zbraní.

Íránská státní televize při této události odvysílala i hudební klip propagující její jaderný program. Jak je v úvodním videu vidět, muži v bílých laboratorních pláštích zpívají u stříbrných odstředivek Natanzu: „Jsme úspěšní a hrdí na naši vědu. Věřme v sebe a nespoléhejme na cizí.“

Někteří z nich přitom drží i fotografie zavražděných íránských vědců. Zpěváci ve videu však pravděpodobně nebyli skuteční jaderní vědci.

Írán si dává pozor, aby neukazoval záběry svých expertů, ze strachu, že se stanou terčem útoků. V listopadu byl totiž při atentátu nedaleko Teheránu zabit Mohsen Fachrízádeh, který byl považován za otce tamního jaderného programu.

Teherán ze sabotáže v Natanzu obvinil Izrael a pohrozil pomstou. Izrael, který islámská republika neuznává, incident oficiálně nekomentoval. I Spojené státy americké odmítly, že by byly do incidentu jakkoli zapojeny, a dodaly, že o jeho příčině nebudou spekulovat.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v úterý varoval Spojené státy, že sabotáže a sankce jim nezajistí žádné výhody v jednáních o oživení jaderné dohody z roku 2015, která probíhají ve Vídni. Informovala o tom agentura AFP.

Šéf íránského jaderného programu vyzval mezinárodní společenství a Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby se záležitostí v Natanzu, kterou označil za „jaderný terorismus“, zabývaly.

Dodal, že Írán si vyhrazuje právo proti pachatelům zakročit, uvedla podle agentury Reuters tamní televize.

Reklama

Doporučované