Hlavní obsah

Video: Trosky a spoušť. Obyvatelé Mosulu se vracejí do válkou zničených domovů

Lidé se vrací do města duchů. Takhle to teď v Mosulu vypadá.Video: AP

 

Reklama

Konec války s Islámským státem v Iráku přivedl na 800 tisíc obyvatel Mosulu zpět do jejich domovů. Město je zdevastováno. Lidé si musí ve většině případů pomoci ze svých finančních prostředků.

Článek

Za posledních šest měsíců, po skončení války v Iráku proti Islámskému státu, se do svých válkou zdevastovaných domovů vrátilo přes 800 tisíc lidí, uvádí OSN. Mnozí z nich ale přicházejí jen k hromadě cihel. Škody jsou opravdu rozsáhlé. Nefungují zde žádné veřejné služby, které by lidem pomohly.

Někde ještě leží nevybuchnutá munice. Neexistuje zde žádné potrubí, vodu dováží kamiony. Malé množství elektřiny zprostředkovávají solární panely.

Lidé se snaží opravit domy především vlastníma rukama. Úředníci, kteří od lidí sbírají nároky na odškodnění, jsou jenom tři pro celé město Mosul. Opravy tak probíhají především z vlastních peněz poškozených.

Během mohutného útoku v červnu 2014 obsadili bojovníci Islámského státu druhé největší město Iráku Mosul a téměř další třetinu země. Mosul byl v červenci 2017 osvobozen a předseda vlády Hajdar Abádí vyhlásil konec kalifátu samozvaného Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované