Hlavní obsah

Video: Tudy uteklo z vězení šest Palestinců odsouzených na doživotí

Bez komentáře: Izraelská vězeňská služba zveřejnila záběry k útěku šesti Palestinců odsouzených na doživotí.Video: AP

 

Reklama

Z přísně střežené věznice v severním Izraeli uprchlo v noci na pondělí šest palestinských vězňů. Podle izraelského tisku si odpykávali doživotní tresty za zabití Izraelců.

Článek

Trestanci unikli vykopanou podzemní chodbou, izraelská policie hodnotí útěk jako nejvážnější incident v nedávné době. Web The Times of Israel píše, že na místo byly k pátrání po uprchlících povolány policejní posily, bezpilotní letadla a vrtulníky. Pátrací akce se účastní také armáda a kontrarozvědka Šin Bet. V oblasti byla na silnicích zřízena kontrolní stanoviště.

Velitel severního okruhu izraelské policie uvedl, že po incidentu nejsou pro obyvatele oblasti zavedena žádná bezpečnostní opatření, vyzval je však, aby dbali zvýšené ostražitosti.

Šestici se podařilo uniknout z věznice Gilboa, která se nachází poblíž vesnice Bejt Šean u Galilejského jezera. Policie dostala informaci o podezřelé skupině lidí v okolí věznice ve tři hodiny ráno.

Vězeňská služba oznámila, že trestanci prchli „otvorem, který se našel v jejich cele“. S vysokou pravděpodobností měli pomoc zvenčí a komunikovali přes mobil, který se podařilo propašovat do jejich cely. Služba teď plánuje převoz ostatních vězňů do jiných zařízení.

Podle izraelských médií se tři z uprchlíků pokusili o útěk už dříve. Jedním z těch, kteří jsou nyní na svobodě, je bývalý velitel džanínského vojenského křídla palestinské skupiny Fatah Zakaríja Zubajdí, usvědčený z několika útoků, při nichž zemřeli Izraelci. Ostatní patří k radikální skupině Islámský džihád a všichni pocházejí z místa poblíž palestinského Džanínu.

Palestinské radikální hnutí Hamás útěk ocenilo jako „odvážný a hrdinský čin“. „Je to vítězství vůle a odhodlání našich hrdinských vězňů a problém pro sionistický bezpečnostní systém, který je považovaný za nejlepší na světě,“ sdělil v prohlášení mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm.

Z Džanínu byla slyšet na oslavu útěku oslavná střelba.

Izraelská televize uvedla, že se vězni budou snažit dostat do Jordánska nebo právě do Džanínu, což je město na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, jež podléhá palestinské samosprávě.

Izraelský ministr obrany Benny Ganc po jednání s bezpečnostními složkami okamžitě nařídil zvýšenou ostrahu hranic.

Reklama

Doporučované