Hlavní obsah

Video ukazuje, jak láva ze sopky dosáhla vod Atlantiku

Bez komentáře: Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma, která začala být aktivní předminulý týden, dorazil do Atlantského oceánu.Video: AP

 

Reklama

Láva ze sopky Cumbre Vieja teče už do oceánu a hrozí vznik jedovatých plynů. Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstávali doma a nevycházeli ven. Ostrovany také mohou ohrozit vybuchující kusy prudce vychlazené lávy.

Článek

V oblasti pláže Playa Nueva stoupají z vody velká oblaka bílé páry, popisuje agentura Reuters. Na videu, které bylo pořízeno z oceánografické lodi, je vidět, jak se žhnoucí láva valí tmou jako vodopád přes útesy do černých vod Atlantiku.

Odborníci dříve varovali, že kontakt žhavé lávy o teplotě asi 1 000 stupňů Celsia se slanou mořskou vodou povede ke vzniku toxických emisí. Místní vulkanologický ústav Involcan uvedl, že nebezpečí jedovatých zplodin je omezené na místa v blízkosti lávového proudu.

Proud žhavého magmatu poničil už více než 600 staveb a přiměl úřady k evakuaci tisíců obyvatel. Kvůli popelu rozptýlenému ve vzduchu byly přerušeny lety z místního letiště.

Experti se podle agentury AP domnívají, že erupce sopky by mohla trvat až tři měsíce.

Reklama

Doporučované