Hlavní obsah

Video ukazuje ruské bomby padající na Sýrii. Moskva odmítá odpovědnost za mrtvé civilisty

Rusko zveřejnilo záběry z náletu na provincii v SýriiVideo: AP

 

Reklama

Za zabití až 150 civilistů v syrské provincii Idlib podle ruského ministerstva obrany nemůžou Rusové.

Článek

Rusko ve čtvrtek popřelo obvinění, že nese odpovědnost za zabití až 150 civilistů za týden bombardování v Sýrii. Upozornila na to organizace Lékaři za lidská práva, podle které ruská nebo syrská letadla civilisty pozabíjela tento týden v provincii Idlib, kde byly zasaženy také nemocnice.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vydal prohlášení s ujištěním, že se ruská armáda důsledně vyhýbá zasahování civilistů. Záchranáře označil za „šarlatány”, které nelze považovat za objektivní zdroj spolehlivých informací.

„Letadla ruského letectva neútočí na obývaná území v zalidněných oblastech, aby se vyhnula civilním obětem. Cílíme na teroristické základny, na obrněné vozy a muniční sklady, které vždy předem identifikují bezpilotní letouny a vždy je před útokem potvrdí další zdroje,” uvádí se v prohlášení mluvčího.

Přiznává se v něm, že ruská letadla v Idlibu útočila, avšak cílem byli radikálové a jejich vojenské vybavení.

Poradce OSN pro Sýrii Jan Egeland dnes útoky na civilní objekty v Idlibu kritizoval a vyzval k zavedení varovného systému, který umožní ochranu civilistů zdržujících se poblíž pozic teroristických skupin, na něž Rusové a syrská armáda útočí.

„Nezbytně potřebujeme pro tato místa funkční varovný systém, který budou bojující strany respektovat,” řekl Egeland.

Dodal také, že není sice jasné, kdo útočil, ale je zřejmé, že se stupňuje trend útoků na civilisty. Množí se totiž zásahy nemocnic, sanitek a zdravotníků.

Reklama

Doporučované