Hlavní obsah

Video ukazuje, jak se žije lidem v Karabachu čtvrt roku po válce

Svět bez obalu: Jestli si přijdou do mého obchodu Ázerbájdžánci něco nakoupit, tak je zabiju, říká Armén žijící v Náhorním Karabachu.Video: RFE/RL

 

Reklama

V obci Šurnukh v Náhorním Karabachu, kde dříve žili Arménci, už vlaje ázerbájdžánská vlajka. Nově upravená hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem, která byla dojednána v listopadu, však mezi osmdesátkou místních vyvolává napětí.

Článek

Do obchodu v Šurnkukhu, který vlastní arménská rodina, začali chodit nakupovat noví zákazníci.

„Přicházejí sem Rusové z mírových jednotek, Ázerbájdžánci sem nechodí. Ještě jsem je tady ani neviděla,“ říká majitelka obchodu Lusine Aleksanianová. Na otázku novinářů z Rádia Svobodná Evropa, zda by je byla ochotna obsloužit, jen krčí rameny: „Proč ne? Jsem obchodnice. Nedělám rozdíly mezi Arménci, Ázerbájdžánci nebo Gruzínci.“

Její slova však rozzuřila manžela Harutyuna Ghazariana, který stál opodál. „Pokud sem někdy přijdou Ázerbájdžánci, tak na ně budu střílet a zabiju je. A tebe taky,“ vyhrožuje muž.

Nová hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem byla vytvořena s použitím GPS lokátorů a například prochází i přes chlév, který patří staršímu arménskému páru. Říkají, že s Ázerbájdžánci se už setkali.

„Přišli sem a přinesli nějaké moučníky a dorty. My jsme je pohostili čajem s cukrem a oni pak odešli,“ říká vesničan.

„Zeptali se nás, jestli mohou jít dál. Zaskočili mě tím. Podívala jsem se na manžela a řekla jim, ať jdou dál. Řekli, že přicházejí v míru,“ doplňuje jeho žena.

Jiných dvanáct vesnických domů leží na ázerbájdžánské straně hranice a jejich arménští majitelé je opustili.

Tatev Javahirianová teď žije v malém přístřeší bez kuchyně a bez koupelny a čeká prý na nové bydlení.

„Nedokázali jsme si představit, že nás to vše může dostat do takovéto situace. Jinak bychom si s sebou vzali náš majetek. Nabídli mi ubytování v Gorisu, ale odmítla jsem. Chci žít tady. Je to má rodná vesnice. Strávila jsem tady svá nejlepší léta,“ říká Tatev.

Připomeňte si listopadové dění v Náhorním Karabachu ve fotogalerii:

Zdejší děti teď vyrůstají v oblasti, která je plná vojáků a zbraní. Hrají si nedaleko od trosek radnice, která zde byla postavena ještě v sovětských dobách a která byla zničena v 90. letech během první arménsko-ázerbájdžánské války. Na zdech je stále dobře viditelný ruský nápis „mír“.

Toho si však zdejší lidé zatím příliš neužili.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované