Hlavní obsah

Video: Ukrajina bojuje s nedostatkem lékařů. Počet nakažených rekordně roste

Svět bez obalu: Ukrajina bojuje s nedostatkem lékařů. Desítky jich začaly umírat na covid-19.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Koronavirová krize ukázala na mnoho slabin, kterými ukrajinský zdravotní systém trpí. Velký problém představuje nedostatek zdravotního personálu a ochranných pomůcek.

Článek

Ukrajina za uplynulé dny zaznamenala nejvíc nakažených novým koronavirem. Úřady hlásí už přes 677 189 případů onemocnění covid-19 a téměř 11 800 úmrtí - z toho bylo okolo 140 zdravotníků.

Jedním z nich byl i Boris Pavlenko - vedoucí na jednotce dětské intenzivní péče v nemocnici v Dněpropetrovsku.

„Najednou zkolaboval. Bylo už pozdě, když požádal o zdravotnickou pomoc. Zbýval mu jeden nebo dva dny života,“ říká jeho kolegyně.

Ten samý den zemřel ve stejné nemocnici i dětský lékař Viktor Slavitskij.

„Koronavirus nešetří nikoho, ale obzvláště se mstí těm, kteří s ním bojují,“ říká další lékař v úvodní reportáži.

„Lékaři onemocní, zemřou anebo rezignují. Nemůžete je nutit, aby pracovali. Máme dost nemocnic, oddělení a lůžek. Ale budovy, místnosti a postele neuzdraví pacienty. To dokážou jen lidé a my o ně teď přicházíme.“

I rodiny lékařů jsou zranitelné. Anastasia Kornejčuková je dcerou lékařky, která zemřela na covid-19.

„Bylo mi povoleno navštívit matku na ambulanci v nemocnici, protože já sama jsem internistka. To bylo naposledy, co jsem ji viděla,“ říká Anastasia.

Se svými příběhy se svěřují i pacienti. Vjačeslav Semeněnko byl hospitalizovaný na oddělení pro nemocné s covidem-19 v nemocnici ve městě Lvov.

„Jsem šokován tím, co se v této nemocnici děje. Osm lidí tu zemřelo, dva jsou na jednotce intenzivní péče. Já jsem jediný, kdo byl z nemocnice propuštěn. Mnoho pacientů sem přichází ve velmi špatném stavu,“ popisuje situaci v nemocnici Semeněnko.

Lvovská nemocnice byla tak plná, že se zde muselo vybudovat nové oddělení.

Mezi nakaženými byli i politici včetně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten se léčil spolu se šéfem své kanceláře ve vládní nemocnici z onemocnění covid-19. Jeho kancelář v pondělí oznámila, že hlava státu měla negativní test na koronavirus.

„Konečně mám negativní výsledek koronavirového testu,“ uvedl Zelenskyj. „Tak či onak, dnes už jsem v práci. Dnešní den bude velmi rušný, ale jsem hrozně rád, že se můžu ponořit do práce jako obvykle,“ prohlásil.

Tamní úřady tvrdí, že by třítýdenní zákaz vycházení mohl zachránit mnoho životů, ale kvůli strachu z ekonomického kolapsu byly přísnější restrikce zavedeny na Ukrajině pouze o víkendech.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované