Hlavní obsah

Video: Umělci vytvářejí na zamrzlé řece Amur obrovské kresby

Svět bez obalu: Umělci vytvářejí na zamrzlé řece Amur obrovské kresby. Letos vzdali hold umělci, který s tím začal. Podlehl covidu-19.Video: RFE/RL

 

Reklama

Obrovské kresby vytvářené na ledu a sněhu se staly v Amurské oblasti na ruském Dálném východě velmi populární. Objevují se zde především na povrchu zamrzlých řek.

Článek

Zatím poslední takováto kresba je výjimečná i tím, že vznikla jako pocta Veleriji Melnikovovi. Muži, který zde s ledovým uměním začal. Vždy na konci roku vytvořil na Amuru novoroční blahopřání pro své sousedy. Melnikov loni v říjnu zemřel na covid-19, bylo mu 72 let.

Teď se někteří z místních rozhodli na jeho tradici navázat. Letošní novoroční ledový obraz navrhl sochař Aleksej Sidorov, ukazuje Melnikova coby dědu Mráze.

„Myslím, že bychom měli v této tradici pokračovat a šířit ji dál. Lidé by měli podobné sváteční obrazce vytvářet po celé zemi, nejenom tady. A měli bychom je dělat stále větší a větší,“ říká Sidorov.

Nejlepším místem, odkud se dá malba pozorovat, je místní most. A podle počtu obdivovatelů díla je zřejmé, že jsou lidé moc rádi, že tradice nezemřela spolu s jejím tvůrcem.

„Je to velmi vzrušující. Jsem velmi vděčná našim lidem, kteří udržují vzpomínku na Valerije při životě,“ říká jedna z místních obyvatelek.

Více v úvodním videu. Archiv reportáží z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované