Hlavní obsah

Video: Utržený ledovec způsobil v Indii záplavy, zemřelo nejméně 14 lidí

Bez komentáře: Na severu Indie se odlomil kus himálajského ledovce a zřítil se do místní přehrady, což způsobilo záplavy. Záplavy poškodily i zatím neupřesněný počet domů. Nejméně 170 lidí se pohřešuje a 14 lidí zemřelo.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 170 lidí se pohřešuje na severu Indie, kde se v neděli odlomený kus himálajského ledovce zřítil do místní přehrady, což způsobilo záplavy.

Článek

Záchranné týmy dosud nalezly 14 těl. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na úřady severoindického státu Uttarákhand. Většina pohřešovaných jsou zaměstnanci dvou vodních elektráren, napsal zpravodajských server BBC.

„Celkem bylo zachráněno 15 lidí a na různých místech bylo dosud nalezeno 14 těl,“ informovala na sociálních sítích místní vláda. Do regionu byly vyslány stovky vojáků. Při záchranné akci pomáhají vojenské vrtulníky a letadla.

Ohromná masa vody zdevastovala údolí řeky Dhauliganga, smetla silnice a mosty. Podle agentury AP povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauliganga poškodila. Velký počet pohřešovaných tvoří právě pracovníci elektrárny Rišiganga, podotkla později agentura Reuters.

U elektrárny Dhauliganga se nachází tunel, ve kterém zůstalo uvězněných nejméně 16 lidí, uvedla AP s odvoláním na mluvčího místní policie. Agentura Reuters později bez podrobnějších detailů uvedla, že dvanáct lidí z jednoho tunelu se povedlo zachránit a další uvázlé v jiném tunelu se záchranáři snaží vyprostit. AP s odvoláním na tamní úřady uvedla, že by se v tunelu mělo nacházet zhruba 37 pracovníků.

Záplavy poškodily i zatím neupřesněný počet domů. Úřady nařídily evakuaci vesnic v okolí řeky Alaknanda. Na řece Alaknanda a jejích přítocích se nachází řada přehrad a vodních elektráren. Úřady v neděli vypustily vodu ze dvou přehrad, aby zabránily záplavám ve městech níže po proudu Alaknandy, píše AP.

„Přišlo to velmi rychle, nebyl čas nikoho varovat. Měl jsem pocit, že svět byl smeten,“ řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel vesnice Raini, který popsal, že se údolím valila lavina prachu, kamení a vody. Místní obyvatelé se podle něj obávají, že zemřeli pracovníci elektrárny a také vesničané, kteří kolem řeky hledali dřevo nebo pásli dobytek. „Vůbec netušíme, kolik lidí je pohřešováno,“ dodal.

Indický premiér Naréndra Módí sdělil, že situaci průběžně sleduje. „Indie stojí při Uttarákhandu a národ se modlí za bezpečnost všech, kdo tam jsou,“ napsal na Twitteru. Ministr vnitra Amit Šáh uvedl, že na místo míří letecky záchranáři, aby pomohli místním úřadům se záchrannými pracemi. V oblasti už pracuje přes 2 000 záchranářů.

Reklama

Doporučované