Hlavní obsah

Video: Už se ví, do čeho nabourala americká jaderná ponorka

Archivní záběry ponorky USS Connecticut.Video: AP

 

Reklama

Na počátku října narazila v Jihočínském moři jaderná ponorka USS Connecticut do „neznámého objektu“. Vedení americké armády nyní obdrželo vyšetřovací zprávu, že se jednalo o nezmapovanou podmořskou horu.

Článek

„Vyšetřování určilo, že USS Connecticut uvízla na nezmapované mořské hoře, zatímco operovala v mezinárodních vodách v indicko-tichomořském regionu,“ uvedl v prohlášení pro CNN mluvčí sedmé flotily.

Během nárazu utrpělo patnáct amerických námořníků lehčí zranění. Námořnictvo následně uvedlo, že plavidlo třídy Seawolf je plně funkční a jaderná pohonná jednotka nebyla poškozena. Ponorka poté zamířila k americkému ostrovu Guam, kde ji čekala revize.

Vyšetřovací zprávu nehody obdržel viceadmirál Karl Thomas, velitel 7. flotily, k přezkoumání. A má rozhodnout, zda jsou „následná opatření, včetně odpovědnosti, dostačující“.

V době nehody operovala ponorka USS Connecticut v jednom z nejchoulostivějších regionů světa a v oblasti narůstalo napětí kvůli intenzivnímu čínskému narušování tchajwanského vzdušného prostoru. Peking v té době vyslal rekordní počet stíhaček k ostrovnímu státu.

V neděli tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že osm letounů čínské armády opět narušilo vzdušný prostor ostrovního státu a dalších šest pak v pondělí.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem jsou kvůli Tchaj-wanu nyní dost napjaté. Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden vyzval, aby měl ostrovní stát v OSN „smysluplnou účast“ a jeho účast označil za „nikoli politickou, ale pragmatickou záležitost“.

Prohlášení vyvolalo ostrou reakci Pekingu, který považuje ostrov za součást svého území a nekompromisně se staví proti účasti Tchaj-peje na mezinárodních fórech.

Reklama

Související témata:

Doporučované