Hlavní obsah

Video: Uzbecký „Banksy“ způsobil senzaci. A dal první rozhovor

Svět bez obalu: Uzbecký „Banksy“ způsobil v Taškentu senzaci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Sám říká, že o slavném Banksym nikdy ani neslyšel. Svou identitu skrývá proto, že chce, aby za něj mluvilo jeho umění, nikoli tvář.

Článek

Když se v ulicích Taškentu na zdech poprvé objevily kresby uzbeckého umělce, způsobily na sociálních sítích malou senzaci. Hned se začalo spekulovat, kdo je vytvořil. A po vzoru celosvětově známého umělce se i místnímu autorovi začalo přezdívat „uzbecký Banksy“.

Tajemný malíř nedávno souhlasil s exkluzivním rozhovorem pro Rádio Svobodná Evropa, ale ani během něj nebyl ochoten ukázat svůj obličej, nebo říci cokoli o své identitě.

„Umělec se musí proslavit svou prací, nikoli tváří,“ říká autor kreseb. „Když jsem namaloval své první graffiti na zeď, místní média napsala, že tam byl asi nějaký Banksy. Já jsem ale nikdy předtím o někom takovém neslyšel. Nikdy jsem nic takového nestudoval. Pouliční umění je jen můj koníček. Nikdy jsem ani nebyl v kontaktu s místními pouličními umělci. Když jsem se pak svého přítele zeptal, jestli neví, kdo je Banksy, tak to také nevěděl.“

Pod svá díla se malíř podepisuje jako Moth, což je někdo, kdo hledá světlo ve tmě. Jediné, co o sobě Moth prozradil, bylo, že se jmenuje Abdurachman.

Jeho první práce byly rychle překresleny, ale poslední kresby už zůstávají na zdech nedotčeny.

Uzbekistán je autoritativní stát s omezenou svobodou slova i uměleckého vyjádření. Většina Abdurachmanových kreseb sice nemá zřejmý politický podtext, ale dotýká se citlivých témat.

Jednou z nich je například portrét uzbeckého básníka Abdully Qodirii, který byl ve 30. letech minulého století sovětskými úřady popraven.

„Když jsem maloval portrét Qodirii, tak ke mně přišli nějací policisté a řekli mi: Znovu jsme tě chytili. Ale moje kresba je nakonec tak zaujala, že se na ni dlouho dívali. Evidentně se jim líbila. Takže nakonec nic jiného neřekli a odešli,“ popisuje svou zkušenost s policií uzbecký umělec.

Své nápady prý dostává spontánně. „Neplánuji nic předem. Inspirují mě lidé a moje okolí a zrovna teď nemám absolutně žádnou představu, co bych měl zítra nakreslit.“

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované