Hlavní obsah

Video: V Pákistánu zřejmě stále žijí potomci vojáků Alexandra Velikého

Svět bez obalu: V Pákistánu pravděpodobně stále žijí potomci vojáků Alexandra Velikého. I v muslimské zemi si nadále udržují svou starobylou kulturu.Video: RFE/RL

 

Reklama

V odlehlé horské oblasti v pákistánské provincii Chajbar Paštúnchwá žijí Kalašové. Podle legendy jde o potomky vojáků Alexandra Velikého. V Pákistánu jich žije okolo čtyř tisíc.

Článek

Díky izolovanosti pákistánské provincie se zde udrželo starobylé předislámské indoevropské náboženství a jeho zvyky. Kalašové uctívají mnoho Bohů, kteří mají svůj původ především v přírodě. Ve vesnici Krakal místní lidé umožnili televiznímu štábu Rádia Svobodná Evropa natočit jeden ze starodávných pohřebních rituálů.

„Když tu někdo zemře, tak je jeho tělo uloženo na dva dny v chrámu. Lidé pak tady tancují. Jsou to ale smuteční tance,“ vysvětluje Sardar Khan, obyvatel vesnice.

Na počest nebožtíka se ozývá ve vesnici i salva ze střelných zbraní. Příbuzní tak podle tradice chtějí usnadnit cestu svého blízkého do jeho posmrtného života.

„Lidé zabijí asi 30 až 40 koz a jednoho nebo dva voly. A také se tu přítomným podává sýr,“ říká Sardar. Náklady na pohřební slavnost jsou tu velmi vysoké. Tisíce dolarů ale zaplatí nejenom pozůstalí, ale celé místní společenství. „Každý zaplatí svůj díl. Někteří přispívají kozami, jiní sýry a někteří platí v hotovosti za nákupy v obchodech.“

Mnoho z Kalašů je často většinovou muslimskou pákistánskou společností přinuceno konvertovat k islámu. Ale tito vesničané se snaží svou kulturu uchovat - třeba i tím, že stále pohřbívají své mrtvé podle starověkých zvyků.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované